Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Uuden-Seelannin ja Australian matkustuskupla voi toteutua heti ensi vuoden alussa

Uuden-Seelannin ja Australian välinen kaksisuuntainen matkustuskupla voi toteutua jo ensi vuoden alussa, kertoi Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern maanantaina Suomen aikaa.

Uudesta-Seelannista on voinut matkustaa vapaasti ilman karanteenia valtaosaan Australian osavaltioista lokakuusta lähtien. Liikenne on kuitenkin ollut yksisuuntaista, sillä palatessaan takaisin Uuteen-Seelantiin matkailijat ovat joutuneet kahden viikon karanteeniin, eivätkä Australian kansalaiset ole päässeet Uuteen-Seelantiin lainkaan kuin poikkeustapauksissa.

Ardern ei kertonut tarkkaa päivää matkustuskuplalle. Myös Australian parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus.

Koronavirustartuntojen määrä niin Uudessa-Seelannissa kuin Australiassakin on tällä hetkellä erittäin pieni, vaikkakin Australiassa on ollut alueellisia tartuntaryppäitä.

Koronatartunnan saanut Eswatinin pääministeri kuoli

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Eswatinin pääministeri Ambrose Dlamini on kuollut 52-vuotiaana. Eswatini tunnettiin aiemmin Swazimaana.

Maan hallinnon lausunnon mukaan Dlamini kuoli sunnuntaina sairaalassa Etelä-Afrikassa. Pääministeri oli siirretty hoitoon naapurimaahan joulukuun alussa. Hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen pari viikkoa aiemmin.

Lausunnossa ei kuitenkaan määritelty Dlaminin kuolinsyytä.

Dlamini oli toiminut monarkian pääministerinä vuoden 2018 lokakuusta lähtien. Pääministerin rooli on maassa rajoitettu, sillä kuningas nimittää ministerit ja kontrolloi parlamenttia.

Eswatinissa on noin 1,2 miljoonaa asukasta. Maassa on kirjattu 6 700 koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on ilmoitettu 127.

Eteläafrikkalainen ihmisoikeusjärjestö syytti Eswatinin hallintoa erityiskohtelusta, kun pääministeri siirrettiin Etelä-Afrikkaan saamaan parempaa hoitoa.