Ruotsissa lähes sata uutta koronakuolemaa, tehohoitopaikat täynnä Tukholmassa

Matkustajia metroasemalla Solnassa Tukholman lähellä. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsissa on kirjattu eilisen jälkeen 96 uutta koronaviruksen aiheuttaman tautiin liittyvää kuolemantapausta. Kuolleiden määrä epidemia alusta on nyt lähes 7 300.

Uusita koronavirustartuntoja rekisteröitiin vuorokauden aikana yli 7 000.

Tilanne on erityisen paha Tukholman alueella, missä likipitäen kaikki tehohoitopaikat ovat täynnä. Alueen terveydenhoitoviranomaisten mukaan Tukholma tarvitsee pikaisesti apua.

Hallitus esitteli pandemialain, joka mahdollistaisi kohdennetummat koronatoimet

Ruotsin hallitus esittää otettavaksi käyttöön väliaikaisen pandemialain. Lailla pyritään saamaan enemmän keinovalikoimaa koronavirustilanteen hoitoon.

Pandemialaki sallisi julkisten tapahtumien, kokoontumisten ja tilojen väkimäärän rajoittamisen. Sen piirissä olisivat esimerkiksi liikunta- ja kuntosalit, julkinen liikenne ja ostoskeskukset.

– Kulttuuria ja urheilua on rajoitettu huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi julkista liikennettä ja ostoskeskuksia. Syksyn aikana olemme yrittäneet täsmentää lainsäädäntöä, mutta joissakin asioissa törmäämme seinään, kulttuuriministeri Amanda Lind sanoi.

– Hallituksella ei tällä hetkellä ole laillisia keinoja rajoittaa tai sulkea paikkoja, jotka eivät kuulu järjestyslain piiriin, Lind jatkoi.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren kuitenkin täsmensi, että pandemialaki ei ulottuisi yksityisiin tapahtumiin tai kokoontumisiin.

Nykyisen lainsäädännön puitteissa asetetut rajoitukset koskevat Ruotsin kaikkia järjestyslain alaisia tapahtumia. Uusi laki mahdollistaisi myös muun muassa alueellisesti kohdennetummat koronatoimet.

Vastaavasti kuin Suomessa alueellista tilannetta valvovat aluehallintovirastot, Ruotsissa alueiden koronatilannetta valvoisivat pandemialain mukaan lääninhallitukset.

Lain esitetään tulevan voimaan maaliskuun puolivälissä. Laki olisi väliaikainen ja voimassa hieman yli vuoden.

– Vaikka olemme aloittaneet rokotukset maaliskuuhun mennessä, meidän täytyy edelleen varmistaa, että pidämme vaaditut turvavälit ja että meillä on asianmukainen lainsäädäntö, Hellengren sanoi.

---

Lähteenä myös Aftonbladet

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Torin Wanha Hautaustoimisto

Kuoleman kohdattua

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut