Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Jätteen määrä kasvoi viime vuonna – jokainen suomalainen heitti roskiin yli 500 kiloa jätettä vuoden aikana

Yhdyskuntajätteen määrä kasvoi viime vuonna 80 000 tonnilla, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta raportista.

Asukkaita kohden laskettuna jokainen suomalainen heitti roskiin noin 565 kilogrammaa jätteitä vuoden aikana, ja kokonaisuudessaan jätettä kertyi yli kolme miljoonaa tonnia.

Suurin osa jätteistä hyödynnettiin energiaksi. Energiahyödyntämisellä tuotetaan esimerkiksi lämpöä kaukolämpöverkkoihin. Toiseksi suurin osa jätteistä hyödynnettiin materiaaleina.

Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto tuli voimaan vuonna 2016. Sen takia yhdyskuntajätettä ei juurikaan enää viedä kaatopaikoille.

Tilastokeskuksen mukaan jätemäärän kasvu oli maltillisempaa kuin toissa vuonna. Yhdyskuntajätettä on kotitalouksissa syntyvän jätteen lisäksi esimerkiksi siihen rinnastettavat kaupan, teollisuuden ja palveluiden jätteet.

Biojätteen ja muovin kierrätys aiempaa ahkerampaa

Sekajätettä kertyi viime vuonna yli 1,5 miljoonaa tonnia. Se on vajaa viisi prosenttia enemmän kuin toissavuonna. Tilastokeskuksen mukaan lähes kaikki sekajäte hyödynnetään energiana.

Materiaalina erilliskierrätettävien jätteiden määrä pysyi viime vuonna samana kuin toissavuonna, noin 1,4 miljoonassa tonnissa. Erilliskierrätettäviä jätteitä ovat esimerkiksi paperi, kartonki sekä biojäte.

Biojätettä kierrätettiin Tilastokeskuksen mukaan yhdeksän prosenttia enemmän kuin toissavuonna. Kasvua oli myös muovijätteen kierrätyksessä: se kasvoi yli kymmenellä prosentilla. Kierrätetty muovi hyödynnetään materiaalina, kun taas biojätteestä suurin osa kompostoidaan ja mädätetään. Näin tuotetaan biokaasua, minkä lisäksi esimerkiksi kompostimultaa voidaan hyödyntää viherrakentamisessa.