Britannia aloitti koronarokotukset – ensimmäisenä rokotteen saanut 90-vuotias tuntee olonsa etuoikeutetuksi

Ensimmäisenä rokotuksen saanut Margaret Keenan iloitsi siitä, että pääsee pian viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa oltuaan itsekseen suurimman osan kuluneesta vuodesta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannia aloitti aamulla kansalaisten rokottamisen koronavirusta vastaan. Salamavalot välähtelivät ja läsnä olleet taputtivat, kun 90-vuotias Margaret Keenan sai ensimmäisenä rokotepiikin.

Ensi viikolla 91-vuotispäivää viettävä Keenan luonnehti rokotusta "parhaaksi mahdolliseksi etukäteislahjaksi", koska toivoo sen merkitsevän sitä, että hän pääsee pian viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa.

– Tunnen olevani niin etuoikeutettu, kun minut rokotetaan ensimmäisenä covid-19:ää vastaan, Keenan kiitteli.

– Neuvoni on, että jokainen, jolle tarjotaan rokotetta, ottaa sen. Jos minä voin ottaa sen 90-vuotiaana, sinäkin voit ottaa sen.

Keenan sai piikkinsä sairaalassa Coventryssä. Hänen jälkeensä vuorossa oli William Shakespeare -niminen ikämies, joka niin ikään kertoi olevansa tyytyväinen, että sai rokotuksen.

Britannia rokottaa ensimmäisinä terveydenhuollon työntekijöitä, yli 80-vuotiaita ja hoivakodeissa työskenteleviä.

Maa on tilannut 40 miljoonaa annosta lääkejättien Pfizer ja Biontech kehittämää rokotetta. Koska rokotetta annetaan kaksi annosta, määrä riittää 20 miljoonan ihmisen rokottamiseen.

Ensimmäisessä erässä maahan tuli 800 000 rokoteannosta, kertoo BBC .

Terveysministeri Matt Hancockin mukaan rokotteita on heti alusta lähtien toimitettu maan kaikkiin osiin.

Johnson varoittaa hellittämästä

Pääministeri Boris Johnson vieraili lontoolaisessa sairaalassa seuraamassa, miten ensimmäiset rokotukset sujuivat. Hänen mukaansa se, että ottaa rokotuksen, on hyväksi sekä ihmiselle itselleen että koko maalle.

Johnsonilla on omakohtainen kokemus koronasta, sillä hän sai keväällä tartunnan ja sairastui niin pahoin, että joutui sairaalaan tehohoitoon.

Johnson huomautti tiistaina, että rokotusten alkamisesta huolimatta brittien on oltava edelleen varovaisia, jotta tartunnat saadaan aisoihin.

– Meillä ei ole varaa hellittää, hän tähdensi.

Britannian kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n johtajan Simon Stevensin mukaan rokotuksien aloittamien on käännekohta koronaviruksen leviämisen vastaisessa taistelussa.

Stevens on muistuttanut, että rokotukset jatkuvat ainakin kevääseen asti.

– Siihen saakka kaikkien pitää olla hyvin, hyvin varovaisia, Stevens evästää.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut