Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vääntö brexitin jälkeisestä sovusta jatkuu, aika on käymässä vähiin

Britannian ja EU:n neuvottelijat jatkavat sunnuntaina neuvotteluja brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. EU:n Michel Barnier ja Britannian David Frost kohtaavat neuvotteluryhmineen Brysselissä.

Neuvottelut ovat edenneet, mutta paljon kysymyksiä on edelleen auki. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelivat lauantaina neuvotteluista puhelimitse.

Von der Leyenin mukaan osapuolten näkemyksissä on yhä eroja, ja sopimusta ei synny ilman, että ne ratkaistaan.

Von der Leyen ja Johnson keskustelevat jälleen maanantaina.

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina puimaan unionin budjettihuolia, mutta tapaamisessa on esillä myös brexitin jälkeinen sopimus.

Tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus s hallinto eli riitojen ratkaisu.

Tasavertaisissa kilpailuolosuhteissa on kyse siitä, että EU haluaisi Britannian sitoutuvan seuraamaan tiettyjä EU-sääntöjä jatkossakin. Britannia taas haluaa karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn siirtymäajan jälkeen.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään tulevaisuudessa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta lähes viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.