Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

USA:ssa jälleen ennätysmäärä uusia tartuntoja, terveydenhuollon henkilökunta on äärirajoilla useissa osavaltioissa – "Älä kysy, miten pystymme tähän"

Yhdysvalloissa on raportoitu jo kolmatta päivää peräkkäin ennätysmäärä uusia koronatartuntoja.

Uusia tartuntoja on raportoitu vuorokauden aikana lähes 230 000, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta. Lisäksi vuorokaudessa on raportoitu 2 527 uutta kuolemantapausta koronaan liittyen.

Yhteensä noin 382 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 14,6 miljoonaa tartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana ihmisiä on kuollut koronavirukseen aiheuttamaan tautiin noin 2 000 vuorokaudessa. Myös sairaalassa olevien määrä on kasvanut huolestuttavaa tahtia etenkin Kalifornian, Floridan, New Yorkin ja Texasin osavaltioissa.

Monet terveydenhuollon työntekijät ovat kertoneet maan mediassa kasvavasta uupumuksesta ja pelosta, ettei kaikista potilaista enää voida huolehtia, koska sairaalat ovat ylikuormittuneet koronapotilaista.

Texasilanen lääkäri Joseph Varon kertoi perjantaina uutistoimisto AFP:lle, että hän oli tuolloin ollut töissä jo 260 päivää peräkkäin. Hän kertoo nukkuneensa keskimäärin pari tuntia yössä.

– Älä kysy, miten pystyn tähän.

– Henkilökuntamme on äärimmäisen väsynyttä. Sairaanhoitajat alkavat itkeä keskellä työpäivää. He itkevät, koska ovat niin uupuneita potilasmäärien vuoksi, hän lisäsi AFP:lle.

Pandemia vaikuttanut vakavasti yhdysvaltalaisten ruoan saantiin

Pandemialla on ollut myös muita sosiaalisia seurauksia maassa. Useat yhdysvaltalaislapset kärsivät kasvavasta nälästä koronapandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi. Maan kauppaministeriön mukaan noin 12 prosenttia maan aikuisista asuu kotitaloudessa, jossa ei viime kuussa ollut saatavilla tarpeeksi ruokaa.

Ajatushautomo Brookings Instituten teettämän kyselyn mukaan kymmenen prosenttia amerikkalaisista äideistä on arvioinut, että heidän alle 5-vuotiaat lapsensa ovat kärsineet nälästä lokakuun ja marraskuun aikana.

– Voimme varsin varmasti sanoa, että maan ruokaturva on heikoimmillaan koskaan nykyajassa, sanoi uutistoimisto AFP:lle Brookingsin talousasiantuntija Lauren Bauer.

Kansalaisjärjestö Feeding America taas arvioi, että yli 50 miljoonaa ihmistä ja yksi neljästä maan lapsesta tulee kärsimään ruokaturvan puutteesta tänä vuonna.

Kolmas aalto koettelee Etelä-Koreaa

Etelä-Korea nosti sunnuntaina valmiustasoaan koronaviruksen leviämistä vastaan. Varautuminen nostettiin toiseksi korkeimmalle tasolle.

Tartuntojen määrä on hypähtänyt nopeasti liki sadasta yli viiteensataan päivässä. Sunnuntaina rekisteröitiin 631 uutta koronatartuntaa, mikä on korkein määrä yhdeksään kuukauteen. Noin 51 miljoonan asukkaan Etelä-Korea on globaalissa vertailussa kuitenkin selvinnyt koronapandemiasta verrattain hyvin.

Valtaosa uusista tartunnoista on rekisteröity maan pääkaupungissa Soulissa ja sen ympäristössä.

– Edessämme on pahin kriisi koronaviruksen vastaisessa taistelussa, sanoi pääministeri Chung Sye-kyun.

Kaikki yli viidenkymmenen ihmisen kokoontumiset kielletään, eikä urheilutapahtumissa saa olla yleisöä. Kahvilat saavat tarjota vain noutotuotteita, ja ravintolat on suljettava iltayhdeksältä. Määräykset ovat voimassa ainakin vuoden loppuun.

Etelä-Korea oli ensimmäisiä maita, joihin koronavirus levisi Kiinasta. Se sai tehokkailla toimillaan viruksen verrattain nopeasti kuriin, mutta maata on sen jälkeen koetellut viruksen toinen ja nyt kolmas aalto.

Etelä-Koreassa on koronapandemian aikana todettu yli 37 500 koronatartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut 545 ihmistä, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut 11 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli viikonloppuna 75.

Media: Kuningatar Elisabet saamassa koronarokotteen viikkojen sisällä

Britanniassa kuningatar Elisabet aiotaan rokottaa koronavirusta vastaan viikkojen sisällä, kertovat brittimediat.

94-vuotias kuningatar ja hänen puolisonsa, prinssi Philip, 99, ovat rokotejonossa etusijalla korkean ikänsä, eivät asemansa takia, kertoi Mail-sanomalehti. Kuningashuone ei ole vahvistanut tietoa.

Lehden mukaan kuninkaallisia on kehotettu kannustamaan ihmisiä rokotteen ottamiseen, jotta rokotekriittiset äänet eivät heikentäisi kansan intoa ottaa rokotetta.

Daily Mirrorin mukaan myös muut Britannian silmäätekevät ovat lupautuneet rokotteen ottoon. Britannia on hyväksynyt Pfizer-BioNTechin koronarokotteen käytön maassa hätäluvalla.

Betlehemin perinteisen joulukuusen valot syttyivät ilman yleisöä

Betlehemin perinteisen joulukuusen valot syttyivät jälleen lauantai-iltana, mutta ilman yleisöä.

Palestiinalaisviranomaiset ovat julistaneet alueelle tiukkoja koronarajoituksia seuraavaksi kolmeksi viikoksi.

Myös kuusen valot sytytettiin etänä teknologian avulla. Palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammad Shtayyeh sytytti kuusen valot toimistostaan Ramallahista käsin.

Normaalisti Betlehem on ollut suosittu matkailijoiden ja pyhiinvaeltajien kohde jouluisin, sillä kaupungissa sijaitsee Jeesuksen syntymäkirkko. Se on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen on uskottu syntyneen.

Betlehem sijaitsee palestiinalaisalueilla Länsirannalla, jota Israel on miehittänyt vuodesta 1967.