Moderna hakemassa jo tänään lupaa rokotteelleen Euroopassa ja USA:ssa

EU on sopinut Modernan kanssa rokotteen ostosta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lääkeyhtiö Moderna kertoo hakevansa jo tänään lupaa koronarokotteelleen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Moderna kertoo hakevansa hätälupaa rokotteen jakamiseen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta ja ehdollista myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta (EMA).

Hätälupa ja ehdollinen myyntilupa tarkoittavat käytännössä, että lääkettä pidetään hyvin tarpeellisena, mutta tutkimustietoa on liian vähän tavallisen myyntiluvan myöntämiseksi.

Lupaa haetaan, koska yhtiön lopulliset tutkimukset rokotteesta ovat valmistuneet. Yhtiön mukaan tulokset vahvistavat, että rokote on turvallinen ja noin 94-prosenttisen tehokas. Lisäksi se on yhtiön mukaan osoittautunut 100-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen vakavan tautimuodon ehkäisyssä.

– Uskomme, että meillä on erittäin tehokas rokote. Nyt meillä on myös dataa, joka todistaa sen. Uskomme, että tästä tulee tämän pandemian käännekohta, yhtiön lääkejohtaja, tohtori Tal Zaks sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Zaks kertoi myös lehdelle olleensa tunteiden vallassa sen jälkeen, kun tulokset valmistuivat.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun sallin itseni itkeä.

EU sopinut 160 miljoonan rokoteannoksen ostosta

EU on sopinut Modernan kanssa rokotteen ostosta. Sopimus takaa unionille 160 miljoonaa rokoteannosta. Keskitetyn osto-ohjelman kautta hankitut rokoteannokset jaetaan jäsenmaiden kesken.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arveli aiemmin tässä kuussa, että unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Hänen arvionsa koskivat yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä Modernan kehittelemää rokotetta.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut