Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Iran: Ydintutkijan murhan takana Israel ja ulkomailta toimiva oppositioryhmä

Iranin mukaan viime viikon perjantaina ammutun ydinvoimatutkijan murhan takana olivat Israel ja ulkomailta käsin toimiva oppositioryhmä. Iranin korkeimman turvallisuusviranomaisen Ali Shamkhanin mukaan ydintutkija Mohsen Fakhrizadehin murhaoperaatio oli monimutkainen, siinä käytettiin korkeaa teknologiaa, eivätkä murhaajat olleet itse paikalla.

Iranin mukaan Israelin ja sen turvallisuuspalvelun Mossadin lisäksi murhan takana oli Kansan mujahedin -järjestö MEK, Shamkhani kertoi valtiollisen television ja uutistoimisto Farsin lähettämässä videohaastattelussa. Farsin lähteyttämättömän tiedon mukaan Fakhrizadeh ammuttiin kauko-ohjattavalla automaattikonekiväärillä, joka oli asennettu lava-autoon.

Iranin presidentti Hasan Ruhani on syyttänyt Israelin toimineen Yhdysvaltain palkkasoturina.

MEK kiisti Iranin syytökset osallisuudesta murhaan. Sen mukaan ne johtuvat Iranin hallinnon katkeruudesta. MEK paljasti taannoin Iranin ydinohjelman laajuuden ja salaiset ydinlaitokset.

Iranin ydinaseohjelman johtajana pidetty Fakhrizadeh haudattiin maanantaina. Hautajaisissaan hänet julistettiin marttyyriksi.

Murhan on pelätty vaikeuttavan entisestään Yhdysvaltojen seuraavan presidentin Joe Bidenin aikeita palauttaa Iranin ydinsopimus, josta Yhdysvallat vetäytyi presidentti Donald Trumpin kauden aikana. Iran on uhannut kostaa teon, ja maan johto on jo viestinyt, että sopimus on uhattuna teon vuoksi.