Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Trump sanoo lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijat äänestävät Bidenia: "Totta kai niin teen" – väistyvä presidentti tuli taas hieman lähemmäksi tappion myöntämistä

Yhdysvalloissa istuva presidentti Donald Trump on tullut jälleen lähemmäs vaalitappionsa myöntämistä. Hän sanoi torstaina paikallista aikaa lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijat äänestävät Bidenia. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Hill ja brittilehti Guardian .

Maan seuraavan presidentin Joe Bidenin katsotaan voittaneen valtakunnallisesti 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijaa.

Trump vastasi Hillin mukaan torstaina ensimmäistä kertaa suoraan toimittajien kysymyksiin sitten vaalien. Toimittajat kysyivät häneltä, jättääkö hän Valkoisen talon, jos valitsijat antavat äänensä Bidenille.

– Totta kai niin teen. Ja te tiedätte sen, Trump vastasi Hillin mukaan.

Tämän jälkeen hän jatkoi vastaustaan sanomalla, että valitsijat tekevät virheen, jos he äänestävät Bidenia. Uutiskanava CNN :n mukaan hän perusteli väitettään perättömästi sanoen "koska nämä vaalit olivat vilpilliset."

Kun Trumpia prässättiin edellä mainittujen kommenttiensa osalta, tiuskahti hän toimittajalle.

– Älä puhu minulle tuolla tavoin. Olen Yhdysvaltain presidentti. Älä ikinä puhu presidentille tuolla tavalla, hän tiukkasi CNN :n mukaan.

Trump antoi myös ymmärtää, ettei ole edelleenkään valmis myöntämään tappiotaan.

– Tulee olemaan erittäin vaikea asia myöntää tappio, koska tiedämme, että oli massiivista vilppiä, hän sanoi uutiskanavan mukaan.

Trump ei kerro aikooko osallistua Bidenin virkaanastujaisiin

Vaalien jälkeiset reilut kolme viikkoa Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Trump ja hänen lähipiirinsä ovat levittäneet toistuvasti perättömiä väitteitä laajasta vaalivilpistä, jotka myös hallinnon omat viranomaiset ovat torpanneet.

Hillin mukaan Trump jatkoi lehdistötilaisuuden aikana perättömien väitteidensä tuulettamista.

– En tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Tiedän yhden asian, Joe Biden ei saanut 80 miljoonaa ääntä, Trump väitti toimittajille.

Hän väitti myös saaneensa itse huomattavasti yli 74 miljoonaa ääntä ja vakuutteli Hillin mukaan, että hänelle suunnattuja ääniä olisi heitetty menemään.

– Tämä oli massiivinen petos, Trump sanoi tuloksesta torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan, eikä taaskaan tarjonnut toimittajille mitään todisteita väitteidensä tueksi.

Lisäksi hän kuvaili Yhdysvaltain äänestysinfrastruktuurin olevan kuin "kehitysmaasta".

Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimien kautta. Biden puolestaan sanoi keskiviikkona, etteivät yhdysvaltalaiset hyväksy yrityksiä syöstä vaalien tulos raiteiltaan.

Trumpin torstaisista kommenteista kertoi aiemmin myös CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kaitlan Collins, joka muun muassa julkaisi kuvan vaalien jälkeiset ensimmäiset kommentit saaneesta joukosta.

Collinsin mukaan Trumpilta oli kysytty myös muun muassa siitä, aikooko hän osallistua Bidenin virkaanastujaisiin.

– Trump ei kerro, aikooko hän osallistua Bidenin virkaanastujaisiin. Hän sanoo tietävänsä vastauksen, muttei halua sanoa, kirjoitti Collins tviitissään .

Vallanvaihtoprosessi aloitettiin aiemmin tällä viikolla

Aiemmin tällä viikolla vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto ilmoitti Bidenille, että virallinen vallanvaihtoprosessi voi alkaa. Samoihin aikoihin myös Trump kirjoitti Twitterissä , että on antanut suostumuksensa prosessin aloittamiselle. Muutamaa tuntia myöhemmin hän jälleen painotti tviitissä , ettei aio myöntää tappiotaan.

Keskiviikkona Biden kertoi NBC -uutiskanavan haastattelussa, että Trumpin hallinto on ottanut häneen yhteyttä vallanvaihtoprosessista. Biden kertoi samaisessa haastattelussa, että Trumpin hallinto on ollut asiassa vilpitön eikä lainkaan vastahakoinen.

Trumpin lehdistölle antamista torstaisista kommenteista Twitterissä kirjoittanut CNN:n Collins kertoi myös, etteivät Bidenin siirtymäajan toimet olisi välttämättä kuitenkaan Trumpin mieleen.

– Minun mielestäni ei ole oikein, että hän yrittää valita ministereitään, Trump sanoi Collinsin mukaan .

Biden on jo valinnut useita ministeriehdokkaitaan, joiden varmistaminen vaatii kuitenkin vielä senaatin vahvistuksen.

Trump kertoi matkustavansa Georgiaan senaattorien tueksi

Senaatin hallinta ratkeaa vasta tammikuun alussa, jolloin Georgiassa järjestetään kahdet uusintavaalit.

Trump sanoi aiemmin torstaina matkustavansa Georgiaan tukemaan republikaanien senaattoriehdokkaita tammikuisten senaattorivalintojen edellä. Trump kertoi asiasta uutiskanava CNN :n mukaan puhuessaan ulkomailla oleville Yhdysvaltain armeijan sotilaille kiitospäivän kunniaksi.

– Georgiasta puheen ollen, olen menossa sinne, hän sanoi puhuessaan videon välityksellä yhdysvaltalaisjoukoille.

Valkoisen talon edustajan Judd Deeren mukaan Trumpin Georgian vierailun on määrä tapahtua joulukuun viides päivä. Trump vihjaili torstaina, että hän saattaisi poiketa Georgiassa kahdestikin ja sanoi haluavansa järjestää vierailunsa stadionilla.

– Mutta covidin vuoksi ei voi, hän kuitenkin huomautti koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin viitaten.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

----

Juttua on korjattu klo 7.42: Jutusta on poistettu viittaus siitä, että lehdistötilaisuus järjestettiin puhelimitse.