Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomi kohentaa kyberturvallisuutta ja huoltovarmuutta Galileo-paikannusjärjestelmän viranomaispalvelulla

Suomen kyberturvallisuuden ja huoltovarmuuden arvioidaan paranevan merkittävästi, kun Suomi ottaa vuonna 2024 kansallisesti käyttöönsä eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän viranomaispalvelun. Tämä PRS-palvelu on tulossa esimerkiksi poliisin, Tullin, Puolustusvoimien ja yrityksistä muun muassa teleyritysten, pankkien, liikenteen ja logistiikka-alan käyttöön.

Esimerkiksi sähköverkot, pankkipalvelut ja tietoliikenneverkot tarvitsevat toimiakseen tarkkaa sijainti- tai aikatietoa. Varmennetun paikannus- ja aikatiedon tarve kasvaa, kun meillä otetaan käyttöön uuden sukupolven 5G-matkaviestinverkot ja liikenne automatisoituu, todetaan liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi PRS-palvelun käyttöönotosta tiistaina. Palvelun tarvitseman järjestelmän rakentaminen maksaa noin 18 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on, että vuonna 2028 palvelulla olisi Suomessa 63 000 käyttäjää. Vuotuiset kustannukset olisivat tuolloin 2,7 miljoonaa euroa.

PRS-palvelun käyttöönotto on merkittävin yhteinen EU-maiden kyberturvallisuushanke.

– Kun PRS-palvelu on EU:ssa otettu käyttöön vuoden 2024 aikana, palvelu tuottaa EU:n jäsenvaltioille paikannus- ja aikatietoa, joka sietää salatun ja vahvan lähetyssignaalin ansiosta sekä tahallista kybervaikuttamista että tahattomia häiriöitä, ministeriö sanoo.

Suojaa kiistoilta

EU-maiden rahoittama Galileo-järjestelmä tuottaa useita erilaisia sijainti- ja aikapalveluita. Suurin osa palveluista on avoimia eli kenen tahansa käytettävissä. Galileo on maailman ainoa siviilihallinnassa oleva paikannusjärjestelmä. Suomi rahoittaa järjestelmän rakentamista ja ylläpitoa noin 30 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Oman järjestelmämme käyttöä eivät siis edes maailman kriisitilanteissa sotke ennakoimattomat turvallisuus- tai kauppapoliittiset kiistat, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kirjoittaa ministeriön blogissa .

Ensimmäiset Galileo-satelliitit laukaistiin avaruuteen vuonna 2011.