Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Andersson: Työuran pituuteen perustuva irtisanomiskorvaus varteenotettava vaihtoehto

Vasemmistoliitto pitää erittäin varteenotettavana työuran pituuteen perustuvaa irtisanomiskorvausta, sanoi puolueen puheenjohtaja Li Andersson linjapuheessaan.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa puhunut Andersson sanoo, että tällä vähennettäisiin kannusteita irtisanoa ikääntyviä työntekijöitä, joiden uudelleentyöllistyminen on muita hankalampaa.

– Samalla korvaus toisi taloudellista turvaa irtisanomistilanteisiin pitkän työuran tehneille.

Andersson kuvailee, että Ruotsi on ikääntyvien työllisyyden mallimaa ja yksi syy tälle on käänteinen irtisanomisjärjestys.

Käänteinen irtisanomisjärjestys tarkoittaa, että vahvin irtisanomissuoja on pisimpään talossa olleilla. Anderssonin mukaan malli ei sellaisenaan sovi Suomeen, mutta ikääntyvien tilannetta irtisanomistilanteessa pitää vahvistaa.

"Lannistamisen sijaan tarvitaan toivoa tulevasta"

Kokoomuksen varapuheenjohtajalta, kansanedustaja Elina Lepomäeltä tuli pian Anderssonin puheen jälkeen tyrmäys ehdotukselle sitoa irtisanomiskorvaus työuran pituuteen.

– Vasemmiston malli heikentää työnantajien kannustimia ottaa senioreita ja uranvaihtajia töihin. Se veisi ojasta allikkoon. Meidän on päinvastoin luotava malleja, joilla kannustetaan palkkaamaan myös yli 55-vuotiaita. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta uraa, ja kokemuksen on päästävä nykyistä paremmin oikeuksiinsa, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan lannistamisen sijaan tarvitaan toivoa tulevasta.

– Kokoomus on esittänyt ratkaisuiksi laajaa paikallista sopimista sekä syrjimätöntä sosiaaliturvaa, hän sanoo.

"Ikääntyneiden syrjintä ei poistu työttömyysturvaa heikentämällä"

Työmarkkinajärjestöt pohtivat parhaillaan hallituksen pyynnöstä yli 55-vuotiaiden työllisyyttä edistävää kokonaisuutta, jolla on tarkoitus saavuttaa vähintään 10 000 työllisen lisäys.

– Julkisessa keskustelussa huomio on keskittynyt niin sanottuun eläkeputkeen, vaikka isossa kuvassa ikääntyvien työllisyydessä on kyse aivan muista asioista. Siitä, miten ihmiset jaksaisivat työelämässä nykyistä pidempään, miten työelämän kasvaviin osaamisvaatimuksiin vastataan ja miten ikääntyvien syrjintään puututaan, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa ikääntyneiden syrjintä on tosiasia eikä se poistu heidän työttömyysturvaansa heikentämällä.

– Kun on lähettänyt työhakemuksen toisensa jälkeen saamatta kutsua haastatteluun, tuntuu varmasti irvokkaalta lukea päättäjien kommentteja siitä, kuinka sosiaaliturvaa leikkaamalla saadaan työllisyys nousuun, hän sanoo.