Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Raamit linjattu: Väyläverkon kehittämiseen 500 miljoonaa euroa vuodessa

Liikenneväyläverkoston kehittämisen taloudelliset raamit on linjattu, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö. Väyläverkon kehittämiseen myönnettäisiin 500 miljoonaa euroa vuodessa 2021–2032. Kehittämisrahoituksesta maanteiden osuus olisi 44 prosenttia, rataverkon 52 prosenttia ja vesiväylien 4 prosenttia.

Perusväylänpidon rahoitus nostettaisiin suunnitelmaluonnoksen mukaan 1,4 miljardiin euroon vuodessa vuodesta 2025 alkaen.

Taloudelliset raamit sisältyvät parlamentaarinen ohjausryhmän hyväksymään 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnokseen. Luonnos lähetetään seuraavaksi lausuntokierrokselle.

– Työmme tavoitteena on ollut, että parannamme tehokkuutta, saavutettavuutta ja kestävyyttä koko maassa. Niin yritykset kuin kansalaiset voivat ennakoida entistä paremmin liikennepalveluiden tarjontaa, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotteessa.

Hänen mukaansa parempi suunnittelu auttaa myös hyödyntämään EU-rahoituksen mahdollisimman täysimääräisenä.

– Nyt julkaistavassa suunnitelmaluonnoksessa huolehditaan liikenneverkkomme kunnosta entistä paremmin ja korjausvelka painuu laskuun. Kehitystarpeita tunnistetaan kautta maan ja niihin vastataan, kun suunnitelmaa lähdetään toteuttamaan, Harakka sanoo.

Valmisteltu sidosryhmien kanssa

Suunnitelma sisältää myös linjauksia siitä, miten liikenneasioita käsitellään jatkossa esimerkiksi valtion ja kaupunkiseutujen välisissä sopimuksissa.

Valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa on valmisteltu parlamentaarisesti ja vuorovaikutteisesti sidosryhmien kanssa kesäkuusta 2019 lähtien.

Valtioneuvosto antaa ensimmäisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman selontekona eduskunnalle keväällä 2021.

Eduskunta päättää viime kädessä valtion rahoituksesta vuotuisten talousarvioiden yhteydessä.