Modernan koronarokote suojaa taudilta yli 94-prosenttisesti, mutta ei välttämättä estä tartuntoja – THL:n tutkija pitää peräkkäisiä rokoteuutisia silti "erittäin merkittävänä"

Yhdysvaltalainen biotekniikka-alan yritys Moderna kertoo, että alustavat tulokset rokotteesta ovat lupaavia. Kuva tämän vuoden elokuulta. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Ilkka Hemmilä, Anne Salomäki / STT

Yhdysvaltalaisen biotekniikkayhtiö Modernan rokote on osoittautunut 94,5-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, yhtiö kertoo. Luku perustuu varhaisiin tuloksiin 30 000 osallistujan kliinisistä kokeista.

Modernan toimitusjohtajan Stephane Bancelin mukaan yhtiö on saanut kolmannen vaiheen testeistä ensimmäiset kliiniset todisteet siitä, että rokote voi estää koronaviruksen aiheuttaman taudin, mukaan lukien vakavan tautimuodon.

Kyseessä on jo toinen merkittävä edistysaskel rokoterintamalla lyhyessä ajassa. Viime viikolla lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech kertoivat rokotteensa estäneen 90-prosenttisesti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek pitää kahta peräkkäistä rokoteuutista "erittäin merkittävänä" siksi, että ne vahvistavat käsitystä rna-rokotteiden toimivuudesta uutta koronavirusta vastaan.

– Moderna toi omissa löydöksissään esille, että heillä oli koeryhmässä mukana myös vakavia koronatauteja ja lähes viidennes sairastuneista oli yli 65-vuotiaita. Toivomme tämän vuoksi tietoa, kuinka hyvin rokote suojaa vakavalta koronataudilta, ja miten hyvin se suojaa ikäihmisiä, Nohynek sanoo STT:lle.

Rokoteyhtiö nousi New Yorkin pörssissä

Uudesta koronarokotteesta kertoneen yhdysvaltalaisen Modernan osake kiisi yli 8 prosentin vauhtia New Yorkin Nasdaq-pörssissä illan puhteessa Suomen aikaa. Mitään yleistä pörssirallattelua uutinen ei kuitenkaan aiheuttanut, vaan nousuprosentit olivat New Yorkissa varsin maltillisia.

Aiemmin uudesta rokotteesta ilmoittaneen Pfizerin osake oli runsaat 4 prosenttia miinuksella.

Helsingin pörssi kohosi 0,85 prosenttia. Finnairin osake riehaantui lähes 12 prosentin nousuun – rokoteuutinen on hyväksi matkailuun liittyville toimialoille.

Ei välttämättä suojaa tartunnoilta

Sekä Modernan että Pfizerin ja Biontechin rokotteet estävät oireita, mutta eivät välttämättä vähennä tartuntoja, sanoo ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee STT:lle.

Tämä johtuu siitä, että nämä rokotteet keskittyvät vaikuttamaan alahengitysteihin, mutta eivät neutraloi virusta ylähengitysteistä.

Sen sijaan nenäsumuterokote, jota Suomessakin tutkitaan, kohdistuisi ylähengitysteihin ja voisi siten estää myös tartuntoja, Sillanaukee sanoo. Nenäsumuterokotteen tutkimus ei kuitenkaan ole vielä yhtä pitkällä kuin esimerkiksi Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin.

Säilyy jääkaapissa kuukauden

Modernan koronarokotteella on puolellaan iso käytännön etu, mitä tulee sen säilyttämiseen.

Siinä missä Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii säilyäkseen noin 75 pakkasastetta ja säilyy jääkaapissa vain viisi päivää, Modernan rokote säilyy 20 pakkasasteessa puoli vuotta ja jääkaappilämpötilassa kuukauden, kertoo BBC .

– Se helpottaa todella paljon säilytystä ja kuljetusta, ettei tarvita niin massiivisia jäähdytysmekanismeja. Sillä on iso merkitys ilman muuta, Sillanaukee sanoo.

THL:n Nohynek tukee Sillanaukeen näkemystä. Helpottuneet kuljetus- ja säilytysratkaisut ovat hänen mukaansa ystävällisempi ratkaisu maihin, joissa on pitkät etäisyydet tai infrastruktuuri ei ole pitkälle kehittynyttä.

– Erilaisia rokotteita ja ruokatarvikkeita kuljetetaan paljon –20 asteessa. Sellaista logistiikkatarpeistoa on siis valmiiksi saatavilla, Nohynek sanoo.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan Modernan rokotteessa on kuitenkin noin kolme kertaa enemmän geneettistä materiaalia per annos kuin Pfizerin rokotteessa, mikä kasvattaa tuotantokustannuksia ja vaikeuttaa skaalaamista.

Koronarokotteen kehittämisessä pitkällä ovat lisäksi ainakin lääkeyhtiöt AstraZeneca ja Johnson & Johnson.

Sivuvaikutukset mietoja tai kohtalaisia

Moderna kertoo tiedotteessaan odottavansa, että tämän vuoden loppuun mennessä yhtiöllä on 20 miljoonaa rokoteannosta valmiina jakeluun eri puolille Yhdysvaltoja. Tämän hetken vauhdin perusteella yhtiö arvioi saavansa maailmanlaajuiseen käyttöön 500 miljoonasta miljardiin annosta ensi vuonna.

Moderna luokittelee suuren osa rokotteen sivuvaikutuksista miedoiksi tai kohtalaisiksi. Esimerkiksi vajaat kolme prosenttia osallistujista valitteli pistoskohdan kipua ensimmäisen pistoksen jälkeen, ja toisen pistoksen jälkeen noin kymmenen sanoi tunteneensa väsymystä ja hieman harvempi lihaskipua. Yhtiö kuitenkin kuvailee sivuvaikutuksia lyhytkestoisiksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vielä ei ole tiedossa, kuinka pitkään Modernan tai Pfizerin rokote suojaa ottajaansa tai kuinka hyvin ne toimivat iäkkäillä ihmisillä, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Toistaiseksi ei myöskään tiedetä, estääkö rokote virukselle altistunutta levittämästä virusta eteenpäin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut