Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Käräjäoikeus antaa tuomion Kuopion kouluhyökkäyksestä tänään, viime viikon vaali oli viranomaisten mukaan Yhdysvaltain historian turvallisin

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tänään tuomion Kuopion viimevuotisesta kouluhyökkäyksestä, jossa kuoli yksi ihminen ja haavoittui tai loukkaantui kymmenkunta ihmistä.

26-vuotiasta miestä syytetään muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

Miehelle tehtiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jonka lopputulos ja oikeuden kanta siihen tulevat ilmi tänään annettavassa tuomiossa.

Sairaalat ajavat asuntomarkkinoita – syynä väestön ikääntyminen ja pandemia, arvioi Hypo

Keskussairaaloiden lähellä sijaitsevat kodit ovat asuntomarkkinoilla entistä kiinnostavampi houkutin, arvioi luottolaitos Hypo tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan. Syiksi arvioidaan väestön ikääntyminen sekä pandemia.

Hypon mukaan sairaalat jopa ohjaavat asuntomarkkinoiden kehitystä, ja kysyntä vahvistaa etenkin viiden yliopistollisen keskussairaalakaupungin asuntomarkkinoita.

Katsauksessa todetaan myös, että ensiasunnon ostajien määrä on pienentynyt ja keski-ikä noussut.

Yhdysvaltain vaaliviranomaisten mukaan viime viikon vaali oli maan historian turvallisin

Yhdysvalloissa liittovaltion ja osavaltion vaaliviranomaiset kertovat, ettei viime viikon presidentinvaaleissa ole ilmennyt minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä. Eri tahojen yhteisessä lausunnossa todetaan, että marraskuun 3. päivän vaali oli maan historian turvallisin.

Valkoinen talo ja presidentti Donald Trumpin puolue ovat esittäneet väitteitä vaalivilpistä. Tuoreen lausunnon mukaan mitään todisteita esimerkiksi kadonneista tai muutetuista äänistä ei ole.

Trump ei ole edelleenkään tunnustanut demokraattien Joe Bidenin voittoa.

Sisäministerit pohtivat, miten tehostaa terrorismin torjuntaa Euroopassa

Terrorismin torjunnasta keskustellaan tänään EU-maiden sisäministerien videokokouksessa. Esillä on muun muassa, miten terroristiseen verkkosisältöön pystyttäisiin puuttumaan aiempaa paremmin.

Viimeaikaisten terrori-iskujen jälkeen esimerkiksi Ranska on vaatinut EU-mailta nopeita ja koordinoituja toimia terrorismin torjunnan tehostamiseksi. Sisäministerien odotetaankin keskustelevan myös siitä, miten yhteistyötä radikalisoitumisen ehkäisemiseksi ja tietojenvaihdon sujuvoittamiseksi voisi parantaa.

Terrorismin lisäksi kokouksessa puhutaan myös EU:n suuresta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta.

Amnesty: Etiopiassa satoja siviilejä tapettu verilöylyssä

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä Etiopian Tigrayn osavaltiossa maan luoteisosassa. Väkivaltaisuudet alueella leimahtivat aiemmin marraskuussa Etiopian hallituksen joukkojen ja Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) joukkojen välillä.

Amnestyn raportti on ensimmäinen laajasti siviiliuhreihin liittyvä selvitys levottomuuksista. Raportin mukaan satoja ihmisiä oli puukotettu tai hakattu kuoliaaksi Mai-Kadran kaupungissa aiemmin tällä viikolla.

Silminnäkijöiden mukaan TKVR olisi vastuussa siviilien tappamisesta, mutta Amnesty ei ole pystynyt vahvistamaan verilöylystä vastuullista tahoa. BBC:n mukaan TKVR olisi kiistänyt olevansa vastuussa verilöylystä.

Yhdysvaltojen hallinto lykkäsi videosovellus Tiktokin latauskieltoa

Yhdysvaltojen hallinto on ilmoittanut lykkäävänsä kiinalaisomisteisen videosovellus Tiktokin latauskieltoa. Kiellon oli alkujaan tarkoitus tulla voimaan eilen.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö perustelee lykkäystä sillä, että se odottaa sovellukseen liittyvien oikeusprosessien ratkeamista. Liittovaltion tuomari esti lokakuun lopulla viranomaisia rajoittamasta sovelluksen käyttöä tai lataamista.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto on ollut sitä mieltä, että Tiktok on uhka maan turvallisuudelle. Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan Kiinan valtio voi käyttää sovellusta vakoiluun. (Lähde: AFP)

Ensi kesän miesten jalkapallon EM-kisojen kaikki 24 joukkuetta ovat selvillä

Ensi kesänä pelattavien miesten jalkapallon EM-kisojen kaikki joukkueet ovat nyt selvillä. Myöhään eilen pelatuissa otteluissa paikkansa varmistivat Unkari, Skotlanti, Slovakia ja Pohjois-Makedonia.

Unkari kaatoi Budapestissä Islannin, ja Skotlannille nöyrtyi Belgradissa Serbia. Slovakia vei voiton Pohjois-Irlannista Belfastissa ja Pohjois-Makedonia päihitti Tbilisissä pelatussa ottelussa Georgian.

Suomen tavoin Pohjois-Makedonia pelaa jalkapallon arvokisoissa ensimmäistä kertaa. Suomi varmisti EM-kisapaikkansa vuosi sitten.

Tänään vietetään Nenäpäivää lasten hyväntekeväisyyden puolesta

Tänään perjantaina Suomessa vietetään vuotuista Nenäpäivää, jonka tarkoituksena on kerätä varoja hyväntekeväisyyteen lasten aseman parantamiseksi ympäri maailman.

Nenäpäivän järjestää yhdeksän suomalaista järjestöä, joiden joukossa ovat muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Plan International Suomi, Pelastakaa Lapset ja YK:n alainen Suomen Unicef. Varat suunnataan lasten auttamiseen 17 eri maassa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Nenäpäivän järjestäjien mukaan kampanjavaroilla on tähän mennessä tuettu yli miljoonaa lasta koulutiellä ja rakennettu 9 000 koulua sekä päiväkotia. Lisäksi Nenäpäivän avulla on rokotettu yli 200 000 lasta.