Kiinalaisen koronarokotteen testaus keskeytetään Brasiliassa "vakavan, haitallisen tapauksen" vuoksi – yhtiön mukaan tapaus ei liity rokotteeseen

Sairaanhoitaja esittelee kiinalaisyhtiö Sinovac Biotechin testattavaa rokotetta Sao Lucasin sairaalassa Brasiliassa elokuussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinalaisen Sinovac Biotech -lääkeyhtiön kehittämän CoronaVac-koronarokotteen testaus keskeytetään Brasiliassa. Taustalla on vapaaehtoiseen rokotetestaajaan liittyvä "vakava, haitallinen tapaus", kertoivat Brasilian terveysviranomaiset maanantaina.

Viranomaisten mukaan tällaisiin tapauksiin lukeutuvat muun muassa kuolema, mahdollisesti hengenvaaralliset sivuvaikutukset, vakava vammautuminen sekä sairaalaan joutuminen. Kyseisestä tapauksesta ei anneta yksityisyydensuojan vuoksi tarkempia tietoja.

Sinovacin mukaan testaajan tapaus ei liity rokotteeseen. Yhtiö vakuutti tiistaina luottamustaan rokotteen turvallisuuteen.

Testaamisen keskeyttäminen on brasilialaisviranomaisten mukaan normaali käytäntö vastaavissa tapauksissa.

Poliitikot kiistelevät rokotteista

Kiinalaisrokote on joutunut Brasiliassa keskelle poliittista kiistaa. Kiinalaisrokotteen näkyvin tukija on ollut Sao Paulon kuvernööri Joao Doria, joka on äärioikeistolaisen presidentti Jair Bolsonaron merkittävimpiä vastustajia.

Bolsonaro puolestaan on kannattanut kilpailevaa, Oxfordin yliopiston ja AstraZeneca -yhtiön kehittämää koronarokotetta.

Sinovacin, Oxfordin ja AstraZenecan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet ovat kaikki kolme testaamisen viimeisessä vaiheessa. Pfizerin ja Biontechin rokotteesta saatiin maanantaina hyviä uutisia, kun yhtiöt kertoivat, että rokote on testauksissa estänyt koronaviruksen aiheuttaman taudin 90-prosenttisen tehokkaasti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut