Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ruotsalaisveljekset tuomittiin Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisista 15 vuoden vankeuteen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisista syytetyt ruotsalaisveljekset 15 vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa useista murhan yrityksistä.

Syytteissä oli kyse viime vuoden elokuun tapahtumista. 26- ja 31-vuotiaat miehet ampuivat kohti poliiseja Porvoossa Uudellamaalla ja takaa-ajon aikana Pirkanmaalla.

Käräjäoikeus luki 31-vuotiaan Richard Nicholas Granholmin syyksi muun muassa 11 murhan yritystä. Veljeksistä nuorempi Raymond Anthony Granholm tuomittiin muun muassa yhdeksästä murhan yrityksestä.

STT tavoitti nuoremman miehen asianajajan, mutta hän ei vielä halunnut kommentoida tuomiota. Vanhemman miehen asianajajaa STT ei tavoittanut.

Jutun toinen syyttäjä, erikoissyyttäjä Jukka Haavisto sanoi, että syyttäjäpuoli on pääosin tyytyväinen tuomioon.

– Sinällään käräjäoikeus on tuominnut sellaisen rangaistuksen kuin syyttäjä vaati, eli maksimirangaistuksen, jonka tuollaisesta tekokokonaisuudesta voi vaatia. Käräjäoikeus on pääosin lukenut syyksi ne tekokokonaisuudet, joista rangaistusta on vaadittu, Haavisto sanoo STT:lle.

Syyttäjät päättävät ensi viikolla, valitetaanko tuomiosta hovioikeuteen.

Pikkuveljen syytteet murhan yrityksistä Porvoossa hylättiin

Tuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat elokuisena aamuyönä Porvoon Koneistajantien teollisuusalueella. Veljekset houkuttelivat poliisipartion paikalle aamuyöllä 25. elokuuta soittamalla hätäkeskukseen tekaistun syyn varjolla.

Oikeus katsoi, ettei veljesten alkuperäisenä suunnitelmana ollut yrittää tappaa poliiseja, vaan ryöstää partio. Kun partio saapui, Richard Granholm oikeuden mukaan uhkasi poliisimiehiä aseella. Lisäksi hän ampui pakenevia poliiseja kohti niin, että ensimmäistä osui käteen ja toista selkään ja kylkeen. Toiseen poliisin osuneet laukaukset pysähtyivät luotiliiviin.

Molempia veljeksiä syytettiin Koneistajantien tapahtumien johdosta kahdesta murhan yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan niihin syyllistyi kuitenkin vain Richard Granholm.

Oikeus hylkäsi kokonaan nuoremman veljen ensimmäisen murhanyrityssyytteen. Toisen syytteen osalta oikeus katsoi, että Raymond Granholm oli myös ampunut kohti toista pakenevaa poliisia, mutta kauempaa ja ilmeisesti vain osin poliisin suuntaan.

Näin ollen oikeus katsoi, että Raymond Granholm syyllistyi asiassa vain törkeän pahoinpitelyn yritykseen. Oikeuden mukaan ei myöskään tullut osoitetuksi, että nuorempi veli olisi uhannut kummankaan poliisin henkeä. Päinvastoin oikeus katsoi, että vanhemman veljen toiminta Koneistajantiellä oli Raymond Granholmin kannalta niin odottamatonta, ettei tätä myöskään voitu pitää tilanteessa isoveljensä rikoskumppanina.

Hiekkakuoppapuheluun liittynyt syyte kaatui

Veljekset saivat saaliikseen Porvoosta toisen poliisin virka-aseen ja raskaan suojaliivin. He myös yrittivät viedä lisää aseita poliisiautosta, mutta eivät onnistuneet. Tältä osin heidät tuomittiin törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjä haki miehille tuomiota myös törkeän ryöstön valmistelusta, koska he olivat jo lauantain puolella soittaneet valepuhelun hätäkeskukseen ja ilmoittaneet joukkotappelusta Piirlahdessa sijaitsevalla hiekkakuopalla. Poliisipartio meni paikalle, mutta he eivät löytäneet oikeaa paikkaa tai nähneet merkkejä joukkotappelusta. Syyttäjän mukaan veljesten tarkoituksena oli jo tuolloin viedä poliiseilta aseet ja muuta poliisin materiaalia.

Syytetyt kiistivät syytteen ja sanoivat, että tarkoituksena oli vain selvittää poliisin toimintatapoja ja esimerkiksi sitä, kuinka monen partion voimin poliisi lähtisi ilmoitetun kaltaiselle tehtävälle. Oikeuden mukaan tämä vaihtoehtoinen tapahtumakulku oli mahdollinen, joten syyte hylättiin.

Koneistajantieltä veljekset lähtivät pakoon kohti Tamperetta, mistä poliisi paikansi heidät sunnuntai-iltana. Heitä yritettiin pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen.

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Rajun takaa-ajon aikana veljekset ampuivat poliisia kohti sekä Tampereella että Hämeenkyrössä. Loput miesten murhanyrityssyytteet liittyivät näihin tapahtumiin.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Oikeus ei nähnyt syytä mielentilatutkimukselle

Ennakkoon ei ollut varmaa, antaisiko käräjäoikeus perjantaina lopullista tuomiota vai vasta välituomion, koska syyttäjä oli vaatinut veljesten määräämistä mielentilatutkimukseen. Mielentilatutkimuksen yhteydessä tehtävä vaarallisuusarvio olisi ollut edellytys sille, että miehet olisi voitu määrätä yhdistelmärangaistukseen, jossa täyttä vankeusaikaa seuraa vielä vuoden valvonta-aika.

Veljekset vastustivat mielentilatutkimuksen tekemistä eikä oikeuskaan löytänyt sille perusteita. Oikeuden mukaan asiassa ei ollut ilmennyt mitään sellaista mikä olisi viitannut siihen, että tuomitut olisivat olleet rikosten tekoaikaan alentuneesti syyntakeisia tai syyntakeettomia.

– Se, että rikokset ovat olleet vakavia eikä niihin esitutkinnassa ole saatu selvitettyä mitään selvää motiivia, ei käräjäoikeuden mukaan ole peruste mielentilatutkimuksen tekemiselle, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeuden mukaan yhdistelmärangaistuksen vaatimukset eivät muutoinkaan täyttyneet. Lain mukaan yhdistelmärangaistus voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että veljeksiä ei ollut aiemmin tuomittu sellaisista rikoksista, jotka laissa listataan tässä mielessä vakaviksi.

Rangaistusta määrätessään oikeus otti esiin sen, että nuoremman veljeksen syyksi luettiin vähemmän rikoksia. Oikeus kuitenkin katsoi, että hänenkin syykseen luettuja rikoksia oli niin monta ja ne olivat niin vakavia, ettei oikeudelle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tuomita hänetkin 15 vuoden maksimirangaistukseen.