Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Itävallassa ihmetellään, miten tuomittu Isisin kannattaja kykeni tekemään iskun Wienin keskustassa

Itävallassa on herännyt kysymys, kuinka tuomion saanut äärijärjestö Isisin kannattaja pystyi toteuttamaan maanantaina verisen hyökkäyksen Wienin ydinkeskustassa.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on luonnehtinut "kertakaikkisen vääräksi" päätöstä hyökkäyksestä epäillyn päästämisestä vapaaksi viime joulukuussa.

– Jos häntä ei olisi vapautettu, terrorihyökkäys ei olisi ollut mahdollinen, Kurz sanoi Itävallan yleisradioyhtiö ORF:lle.

Itävallan kansallisen turvallisuuden päällikkö Franz Ruf kertoi paikallismedialle, että epäilty oli radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmassa tuominnut viime vuoden lokakuussa jihadistihyökkäykset Ranskassa.

Sisäministeri Karl Nehammer sanoi tiistaina, että hyökkääjä oli onnistunut huijaamaan oikeusjärjestelmän ohjelmaa päästäkseen aiemmin vapaaksi. Ministerin mukaan tapaus osoittaa "särön" järjestelmässä. Iskun jälkeinen kotietsintä hyökkääjän kotiin paljasti runsaasti todisteita tämän radikaaleista mielipiteistä.

Sisäministeri Nehammer kertoi tiistaina myös, että Itävallan tiedustelupalvelu BVT oli saanut hyökkääjään liittyvän varoituksen rajanaapuriltaan Slovakialta. Nehammerin mukaan Slovakia oli varoittanut BVT:tä hyökkääjän haluista hankkia ampumatarvikkeita.

"Miksi he eivät huomanneet mitään"

Poliisin luoteihin kuolleen hyökkääjän lisäksi maanantai-illan iskussa sai surmansa neljä muuta ihmistä, kaksi miestä ja kaksi naista. Lisäksi iskussa haavoittui parikymmentä ihmistä, joista 14:n vammat ovat vakavat. Haavoittuneiden joukossa on yksi poliisi.

Iskussa kuollut hyökkääjä oli 20-vuotias mies, jolla oli sekä Itävallan että Pohjois-Makedonian kansalaisuus.

Mies oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin.

Epäilty oli ollut radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmassa ja pääsi etuajassa vapaaksi viime joulukuussa.

Oikeusministeri Alma Zadic sanoi tiistaina, että Itävallan lakien kanssa kävi yksiin se, että epäilty päästettiin ehdonalaiseen vapauteen tämän kärsittyä kolme neljäsosaa tuomiostaan. Koeaika oli Zadicin mukaan kolme vuotta.

Hyökkääjää viime vuonna edustanut asianajaja Nikolaus Rast sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, ettei kukaan olisi voinut ajatella miehen kykenevän Wienissä tehdyn iskun kaltaiseen tekoon.

Rast myös herätti epäilyjä radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmasta.

– En halua vierittää syytä kenenkään päälle, mutta jos he ovat asiantuntijoita, miksi he eivät huomanneet mitään, Rast sanoi.

– Heillä on täytynyt olla eniten ja viimeiset kontaktit häneen, hän jatkoi.