Itävaltaan julistettiin suruaika Wienin iskun vuoksi – poliisi tehnyt kotietsintöjä ja ottanut kiinni 14 ihmistä

Isku tehtiin Itävallan pääkaupungissa Wienissä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Wienin maanantai-iltaisen terrori-iskun tekijä oli entuudestaan tuttu ääri-islamistisen Isis-järjestön kannattaja, kertoi Itävallan poliisi tiistaina.

Tiistai-iltana äärijärjestö Isis ilmoitti tehneensä Wienin terrori-iskun. Isis esitti väitteensä Telegramissa ja propagandatoimistonsa Amaqin välityksellä. Lausuntojen mukaan Wienin iskujen tekijä oli "kalifaatin sotilas".

Itävallan poliisi teki tiistaina Wienissä ja Ala-Itävallassa rynnäkön pariinkymmeneen osoitteeseen, joiden joukossa oli muun muassa epäillyn koti. Poliisi otti kiinni 14 ihmistä selvittääkseen, oliko ampujalla mahdollisesti rikoskumppaneita.

Myöhemmin tiistaina Sveitsin poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni kaksi nuorta Sveitsin kansalaista Wienin iskuun liittyen. 18- ja 24-vuotiaat miehet otettiin kiinni lähellä Zürichiä. Sveitsin poliisi sanoo tehneensä yhteistyötä Itävallan viranomaisten kanssa.

Itävallan sisäministerin Karl Nehammerin mukaan tähän mennessä ei ole todisteita siitä, että iskussa olisi ollut muita kuin yksi ampuja. Tätä olettamusta tukee Nehammerin mukaan videomateriaali, joka on poliisin käytössä.

Poliisin luoteihin kuolleen hyökkääjän lisäksi iskussa sai surmansa neljä muuta ihmistä, kaksi miestä ja kaksi naista. Lisäksi iskussa haavoittui parikymmentä ihmistä, joista 14:n vammat ovat vakavat. Haavoittuneiden joukossa on yksi poliisi.

Nehammer kertoi Itävallan uutistoimistolle APA:lle, että epäillyllä asemiehellä oli automaattiase, käsiase, viidakkoveitsi sekä räjähdevyö, joka kuitenkin paljastui lopulta jäljitelmäksi.

Epäilty oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen viime joulukuussa

Nehammerin mukaan iskussa kuollut hyökkääjä oli 20-vuotias mies, jolla oli sekä Itävallan että Pohjois-Makedonian kansalaisuus.

Mies oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin.

Epäilty oli ollut radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn ohjelmassa ja pääsi etuajassa vapaaksi viime vuoden joulukuussa.

– Hän onnistui huijaamaan oikeusjärjestelmän ohjelmaa ja ihmisiä siellä ja vapautui sen takia etuajassa, Nehammer sanoi tiedotustilaisuudessa.

Oikeusministeri Alma Zadicin mukaan Itävallan lakien kanssa kävi yksiin se, että epäilty päästettiin ehdonalaiseen vapauteen tämän kärsittyä kolme neljäsosaa tuomiostaan. Koeaika oli Zadicin mukaan kolme vuotta.

Itävaltaan julistettiin suruaika

Itävallan hallitus julisti tiistaina maahan kolmen päivän suruajan Wienin terrori-iskun vuoksi. Liput laskettiin puolitankoon, ja puoliltapäivin vietettiin hiljainen hetki.

Laukauksia ammuttiin maanantai-iltana Wienin ydinkeskustassa. Keskustan asukkaita kehotettiin pysymään mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa.

Itävallassa ja aiemmin Ranskassa tehdyt iskut ovat saaneet poliisin lisäämään näkyvää valvontaa ja valmiutta myös muualla Euroopan suurissa kaupungeissa, mukaan lukien Helsingissä ja Tukholmassa.

Viimeinen ilta ennen koronasulkua

Ampujaksi epäilty mies oli ladannut ennen iskua Instagramiin kuvia ja videoita, joissa hän muun muassa vannoo uskollisuutta Isisille ja poseeraa aseiden kanssa.

Silminnäkijät kertoivat hyökkääjän ampuneen ympäriinsä kymmeniä laukauksia. Wienin ravintoloissa ja baareissa oli asiakkaita viettämässä viimeistä iltaa ennen uusien koronarajoitusten voimaantuloa ja öistä ulkonaliikkumiskieltoa.

Niinistöltä ja Marinilta surunvalittelut

Ammuskelu alkoi lähellä juutalaisten synagogaa, joka oli kuitenkin tapahtumahetkellä suljettu. Toistaiseksi ei ole varmaa, liittyikö synagoga mitenkään iskuun.

Wieniläinen rabbi Schlomo Hofmeister kertoi Kronen Zeitung -sanomalehdelle todistaneensa, kuinka baarien edessä istuvia ihmisiä kohti ammuttiin Schwedenplatzilla. Monet juoksivat pakoon sisälle baareihin ja pubeihin.

Euroopan unionin ja lukuisten ulkomaiden edustajat ilmaisivat järkytyksensä iskusta. Niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttivat maidensa tukevan kamppailua terrorismia vastaan.

Surunvalittelunsa ja osanottonsa esittivät myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

Britannia noski terrorismin uhkatasoa

Britanniassa nostettiin tiistaina terrorismin uhkataso toiseksi korkeimmalle eli vakavan uhan tasolle. Päätös tehtiin Wienin maanantaisen ja Ranskan äskettäisten iskujen jälkeen.

Viisiportaisella asteikolla vakavan uhan taso merkitsee, että hyökkäys on "erittäin todennäköinen", kertoi Britannian tiedustelupalvelu MI5 nettisivullaan.

– Tämä on ennaltaehkäisevä toimi eikä perustu mihinkään tiettyyn uhkaan, sanoi sisäministeri Priti Patel Twitterissä .

– Kansalaisten tulisi olla edelleen valppaina ja kertoa kaikesta epäilyttävästä toiminnasta poliisille, hän lisäsi.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut