Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomesta yritettiin viedä Irakiin ydinaseiden valmistukseen soveltuva mittalaite – suomalaisyrityksen toimitusjohtajan syyte hylättiin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi torstaina syytteen tapauksessa, jossa Suomesta yritettiin viedä Irakiin kaksikäyttötuotteeksi luokiteltu mittalaite, massaspektrometri.

Massaspektrometri on vaaka, jolla voidaan punnita atomeja ja molekyylejä. Sitä voidaan käyttää normaalissa tutkimuksessa, mutta laite voi olla käyttökelpoinen myös ydinaseen valmistuksessa. Kaksikäyttötuotteiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan.

Säännöstelyrikoksesta syytteessä oli suomalaisyrityksen toimitusjohtaja. Syytteen mukaan mies yritti yrityksen edustajana viedä massaspektrometrin Suomesta Irakiin ilman asianmukaista lupaa. Tulli pysäytti lähetyksen Helsinki-Vantaalle joulukuussa 2017.

Mies kiisti syytteen ja sanoi, että tuli tietoiseksi laitteen kaksoiskäyttöluonteesta vasta kun Tulli pysäytti sen. Mies kertoi, että hänellä oli työkokemusta lähinnä ravintola-alalta ja että idea yrityksen perustamiseen aiemmin samana vuonna tuli hänen läheisensä serkulta, joka on energia- ja öljytekniikkaan erikoistunut insinööri ja Irakin kansalainen.

Mies: Irakilaisinsinööri teki tilauksen

Miehen mukaan yrityksen tarkoituksena oli käydä kauppaa yksinkertaisilla komponenteilla ja varaosilla. Samalla irakilaisinsinöörin oli määrä opettaa hänelle liiketoimintaa öljy- ja kaasuteollisuudessa tarvittavien laitteiden ja tuotteiden kaupallisella alalla.

Mies sanoi, ettei käyttänyt todellista päätäntävaltaa yrityksessä eikä hänellä ollut mitään tietotaitoa yrityksen myymien tarvikkeiden käyttötarkoituksesta. Miehen mukaan irakilaisinsinööri tilasi massaspektrometrin amerikkalaisyhtiöltä marraskuussa 2017 suomalaisyrityksen sähköpostiosoitteesta ja vastasi myös kaikista muista tilaukseen liittyneistä toimenpiteistä.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, ettei mies tiennyt laitteen tilauksesta tai ainakaan sen luonteesta ennen kuin laite jäi Tulliin. Oikeuden mukaan mies ei ollut vastuussa siitä, että joku muu oli tehnyt yrityksen nimissä sopimuksia ilman miehen valtuutusta. Näin ollen syyte hylättiin.