Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kasvispihvi saa olla jatkossakin kasvispihvi – EU-parlamentti ei aio lähteä ajamaan muutosta nimeämiskäytäntöön

Euroopan parlamentti on hylännyt äänestyksissään kaikki muutosesitykset, jotka olisivat puuttuneet kasvisruokatuotteiden nimeämiseen. Esillä oli tiettyjen termien varaaminen vain lihatuotteille, joten asialla olisi voinut olla vaikutusta esimerkiksi kasvispihvien ja kasvisnakkien nimiin.

Muutosesitysten hylkääminen tarkoittaa sitä, että muutoksia nykyiseen käytäntöön ei esitetä.

Tiukennuksia saattaa kuitenkin olla luvassa esimerkiksi kasvispohjaisten juustojen ja jogurttien nimeämiseen, sillä parlamentti tuki muutosehdotusta, joka rajaisi tietyt nimet vain maitotuotteille.

Nimeämiskysymykset ovat olleet vain pieni osa parlamentin kantaa EU:n maatalouspolitiikan uudistukseen, josta on edessä vielä neuvottelut EU-instituutioiden välillä. Jatkoneuvotteluissa uudistuksen sisällöt voivat vielä muuttua.

Parlamentti hyväksyi kantansa uudistukseen tänään.

Uudistuksesta neuvoteltu jo pitkään

Uudistus on merkittävä, koska noin kolmasosa EU:n yhteisestä budjetista menee maatalouteen ja maatalouspolitiikalla määritellään, miten tukieuroja käytetään.

Yksi uudistuksen merkittävistä muutoksista on esimerkiksi se, että viljelijöiden olisi jatkossa täytettävä yhä enemmän ilmasto- ja ympäristövaatimuksia, koska osa tuista sidottaisiin ilmastotoimiin.

Useat ilmastoaktivistit ovat arvostelleet uudistusta kunnianhimottomuudesta ja vetosivat vielä loppumetreillä europarlamentaarikkoihin, että nämä äänestäisivät tässä vaiheessa uudistusta vastaan.

Seuraavaksi vuorossa ovat kolmikantaneuvottelut, joissa parlamentti, jäsenmaita edustava neuvosto sekä komissio neuvottelevat uudistuksen lopullisesta muodosta.

Ratkaisun odotetaan syntyvän ensi vuonna, ja uudet säännöt voisivat tulla käytäntöön vuonna 2023. Maatalouspolitiikan uudistuksesta on neuvoteltu jo pitkään. Komissio antoi alkuperäisen ehdotuksensa vuonna 2018.

Lihantuottajat ajoivat rajausta kasvistuotteiden nimiin

Uudistuksen laajuudesta jotain kertoi se, että parlamentin äänestettävänä oli tällä viikolla lähes 2 000 muutosesitystä. Äänestykset alkoivat tiistaina ja päättyivät tänään.

Hylätty muutosesitys ruokatuotteiden nimeämisestä keräsi etukäteen suurta mediahuomiota. Parlamentin maatalousvaliokunnan laatimassa muutosesityksessä vain lihatuotteille varattavista nimistä oli annettu esimerkeiksi pihvi, makkara, leike, purilainen ja hampurilainen. Asiasta tehtiin myös muita muutosesityksiä.

Nimirajauksen puolesta olivat kampanjoineet voimakkaasti lihantuottajia edustavat järjestöt.