Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

Tanskan poliisi epäilee Madsenin saaneen apua pakoyrityksen suunnittelussa

Tanskan poliisi epäilee Peter Madsenin saaneen apua yhdeltä tai useammalta ihmiseltä, kun hän suunnitteli eilistä pakoyritystään.

Madsen myönsi aamupäivällä oikeudessa vangitsemiskäsittelyssä, että uhkasi useita ihmisiä pystyäkseen pakenemaan. Kertomansa mukaan hän uhkasi ampumisella muun muassa sen auton kuljettajaa, jonka kyytiin tunkeutui, uutisoi Tanskan TV2.

– Aja, aja, aja. Jos et aja, ammun sinut, Madsenin kerrotaan sanoneen.

Madsenin puolustusasianajaja sanoi Madsenin tunnustavan oikeudessa esitetyt syytteet. Näin Madsenin katsotaan epäsuorasti tunnustaneen myös avun saamisen.

Osa istunnosta oli uutistoimisto Ritzaun mukaan salaista ilmeisesti sen vuoksi, että mahdolliset apurit eivät pääsisi haittaamaan tutkintaa.

Madsen yritti eilen paeta vankilasta, jossa suorittaa elinkautista tuomiota. Hän pääsi pakoon uhkaamalla henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. Poliisin mukaan Madsenilla oli myös vyö, jonka hän väitti sisältävän räjähteitä.

Pakoyritys tyssäsi noin puolen kilometrin päähän Albertsundin kaupunginosaan. Pako olisi voinut jäädä vieläkin lyhyemmäksi, mutta hänen onnistui hypätä vankilan lähellä autoon juuri, kun paikalle tuli poliisipartio.

Ehdonalaiseen pääsy voi pitkittyä

Madsen surmasi ruotsalaisen toimittajan Kim Wallin elokuussa 2017, kun Wall lähti Madsenin itse rakentaman sukellusveneen kyytiin haastatellakseen Madsenia. Myöhemmin Wallin paloitellun ruumiin osia löytyi merestä.

Madsen tuomittiin elinkautiseen seuraavana vuonna. Tuomio tuli paitsi murhasta myös seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Madsen kiisti pitkään rikoksen ja selitti Wallin kuolleen onnettomuuden seurauksena.

Koska Madsen on jo tuomittu elinkautiseen, eilinen pakoyritys ei johda tuomion pitenemiseen. Sen sijaan sillä voi olla hänelle muita seurauksia.

– Sillä voi olla merkitystä hänen mahdollisuudelleen päästä ehdonalaiseen vapauteen, arvioi Tanskan radion oikeustoimittaja Trine Maria Ilsöe.

Samoilla linjoilla on puolustusasianajaja Mette Grith Stage.

– Voi sanoa, että tällaisen toiminnan jälkeen elinkautistuomiosta voi tulla enemmän tosiasia kuin se aiemmin oli, asianajaja kommentoi.

Tanskassa elinkautisvangit voivat hakea ehdonalaiseen 12 vuoden vankeuden jälkeen. Tilastojen valossa he pääsevät vankilasta keskimäärin 16–17 vuoden jälkeen.