Nigeriassa turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen useita mielenosoittajia – "He ampuivat ja etenivät suoraan meitä kohti"

Mielenosoitukset, joissa on vastustettu nyt jo lakkautettua SARS-poliisiyksikköä, ovat jatkuneet Nigeriassa kaksi viikkoa. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö / STT

Nigeriassa turvallisuusjoukkojen kerrotaan surmanneen tiistaina useita mielenosoittajia maan suurimmassa kaupungissa Lagosissa. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo Twitterissä saaneensa "uskottavia mutta järkyttäviä" todisteita tapahtumista. Silminnäkijöiden mukaan joukot olivat ampuneet mielenosoittajia kohti, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Amnesty kertoo selvittävänsä yhä, kuinka moni kuoli mielenosoituksessa. Silminnäkijä kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC :lle noin 20 kuolleesta ja ainakin 50 haavoittuneesta. Ampuminen tapahtui Lekki-nimisellä alueella, jota BBC kuvailee vauraaksi kaupunginosaksi.

– He (joukot) alkoivat ampua meitä, rauhanomaisia mielenosoittajia kohti, nimettömänä pysyvä mielenosoittaja kertoo BBC:lle.

– He ampuivat ja etenivät suoraan meitä kohti. Se oli kaoottista. Jotakuta ammuttiin aivan lähelläni ja hän kuoli siihen paikkaan.

Silminnäkijä kuvailee ampumisen kestäneen noin puolitoista tuntia. Hänen mukaansa joukot olivat rakentaneet barrikadeja ja ambulanssit eivät päässeet mielenosoitusalueelle.

Video- ja kuvamateriaalia ampumisesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Niissä muut mielenosoittajat yrittävät auttaa haavoittuneita.

BBC:n mukaan viranomaiset ovat luvanneen tutkia ampumista.

Lagosiin oli tunteja aiemmin annettu toistaiseksi voimassa oleva ympärivuorokautinen ulkonaliikkumiskielto, kertoi BBC.

Mielenosoittajat vastustavat poliisiväkivaltaa

Mielenosoitukset, joissa on vastustettu nyt jo lakkautettua SARS-poliisiyksikköä, ovat jatkuneet kaksi viikkoa. Mielenosoituksissa on vastustettu poliisin harjoittamaa väkivaltaa. Qatarilaisen al-Jazeera -kanavan mukaan yksikköä on syytetty kiristämisestä, kiduttamisesta ja laittomista surmista.

Päiviä mielenosoitusten alkamisen jälkeen viranomaiset päättivät yksikön harjoittamisesta ja uuden yksikön perustamisesta. Tämä ei kuitenkaan ollut mielenosoittajista riittävää, vaan liike nähtiin lähinnä ryhmän uudelleen nimeämisenä, qatarilaismedia kirjoittaa.

Amnesty kertoi maanantaina, että ainakin 15 ihmistä oli kuollut mielenosoituksissa.

Kuvernööri kiistää kuolemat

Lagosin kuvernööri kiistää, että kaupungissa olisi ammuttu kuoliaaksi ulkonaliikkumiskieltoa uhmanneita mielenosoittajia. Sen sijaan hänen mukaansa ainakin 25 ihmistä haavoittui ampumisissa.

Kuvernööri sanoo määränneensä asiasta tutkinnan.

-----

Korjattu klo 14.10: Lagos on Nigerian suurin kaupunki, ei pääkaupunki.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut