Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kaipolan yt-neuvottelut päättyivät, tehdas suljetaan joulukuun puoliväliin mennessä

Kaipolan paperitehtaalla Jämsässä käydyt yt-neuvottelut ovat päättyneet ja tehdas suljetaan joulukuun puoliväliin mennessä, kertoo metsäyhtiö UPM .

Yhtiön mukaan neuvotteluissa ei löydetty kestäviä ratkaisuja Kaipolan tehtaan tulevaisuuden varmistamiseksi.

UPM kertoi yt-neuvottelujen alkamisesta elokuun lopulla.

Kaipolan tehtaan sulkemisen myötä päättyy kaikkiaan 448 työtehtävää, joista 20 tehtävää siirtyy Jämsänkoskelle, UPM kertoo. Noin viidennes vähennyksistä voidaan yhtiön mukaan toteuttaa eläkejärjestelyin.

UPM kertoo tukevansa Kaipolan henkilöstöä laajalla muutosturvapaketilla. Se sisältää lakisääteisten ja työehtosopimuksissa määriteltyjen velvoitteiden lisäksi UPM:n tarjoamaa ylimääräistä tukea muun muassa uudelleenkouluttautumiseen, työllistymiseen ja terveydenhuoltoon.

– Tehtaan sulkemisen vaikutukset henkilöstölle ovat ankarat. Haluamme tehdä parhaamme ja tarjota tukea, jotta ammattitaitoinen henkilöstömme voisi siirtyä uuteen työhön mahdollisimman nopeasti, tehtaanjohtaja Antti Hermonen sanoo UPM:n tiedotteessa.

Kysyntä laskenut jo vuosien ajan

Kaipolan tehtaan sulkemisen seurauksena UPM:n graafisten papereiden tuotantokapasiteetti vähenee 720 000 tonnilla, mistä 450 000 tonnia on sanomalehtipaperia ja 270 000 tonnia päällystettyä mekaanista painopaperia.

Yhtiön mukaan Kaipolan tehtaan sulkemisen taustalla on muun muassa paino- ja kirjoituspaperien kysynnän jo vuosien ajan jatkunut lasku. Lisäksi koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet ovat aiheuttaneet äkillisen kysyntähäiriön sekä heikentäneet yleisiä talousnäkymiä.

– Monien ulkoisten tekijöiden, kuten Suomen korkeiden logistiikkakustannusten, verotuksen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi Kaipola oli UPM:n painopaperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin. Sen kannattavuusnäkymä oli pysyvästi heikentynyt, UPM Communication Papers liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yt-neuvottelut käytiin Schaurin mukaan vakavassa ja rakentavassa hengessä.

– Kaipolan tehtaan toiminnan jatkamiseksi ei valitettavasti ole liiketaloudellisia edellytyksiä vallitsevassa markkina- ja taloustilanteessa. Edelleen jatkuva epävarmuus edellyttää toimia UPM Communication Papersin kilpailukyvyn varmistamiseksi, Schaur sanoo.

UPM kertoo saaneensa joitakin yhteydenottoja Kaipolan kiinteistöä ja tiloja koskien. Yhtiön mukaan tilojen tulevaisuutta selvitetään parhaillaan.