Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Trump lupasi amerikkalaisille ilmaista lääkehoitoa koronaan – kyseinen tuote on vielä tutkimusvaiheessa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ylistänyt sairaalassa saamaansa kokeellista vasta-ainehoitoa. Trump kertoi Twitterissä julkaisemallaan videolla, että aikoo edistää tutkimusvaiheessa olevan lääkeaineen käyttöönottoa kiireellisessä hoidossa.

Trumpin mukaan amerikkalaiset saisivat lääkeainetta ilmaiseksi. Terveydenhuollon maksut voivat olla maassa erittäin korkeita.

Kyse on Regeneron -lääkeyhtiön kehittämästä tuotteesta. Trump sanoi pyytäneensä lääkäreiltä kyseistä lääkeainetta muiden hoitojen lisäksi.

Helsingin yliopiston kliinisen epidemiologian dosentti, urologian professori Kari Tikkinen arvioi maanantaina STT:lle, että Regeneronin kehittämän vasta-ainecocktailin käyttö tutkimusten ulkopuolella on varsin uskaliasta, sillä siitä ei ole vielä riittävästi tutkimusnäyttöä.

Syytti jälleen Kiinaa

Trump kertoi varhain viime perjantain julkisuuteen, että hänellä ja hänen puolisollaan Melania Trumpilla oli todettu koronatartunta. Trumpia hoidettiin Walter Reed -sotilassairaalassa, josta hän kotiutui maanantaina paikallista aikaa.

Trumpin mukaan niin kutsuttua vasta-ainecocktailia olisi valmiina satoja tuhansia annoksia.

– Nämä täytyy saada hyväksyttyä. Haluan saada ne sairaaloihin. (...) Tämä on minulle paljon tärkeämpää kuin rokote, Trump sanoi videolla.

Hän kuitenkin totesi, että useat yhtiöt ovat edenneet pitkälle myös rokotteiden kehityksessä.

Trump syytti videolla jälleen Kiinaa koronaviruksen leviämisestä.

– Ei ollut teidän (amerikkalaisten) vikanne, että näin kävi. Se oli Kiinan vika. Ja Kiina maksaa vielä korkean hinnan siitä, mitä he ovat tehneet tällä maalle ja maailmalle.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan lääkeyhtiö Regeneronin osake lähti 2,7 prosentin nousuun presidentin videon jälkeen. Kilpailevan Eli Lilly and Company -yhtiön, jonka vasta-ainetuotteen Trump myös mainitsi, osake nousi lähes kaksi prosenttia.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronavirukseen liittyviä kuolemia ja tartuntoja maailmassa. Kuolemia on maassa todettu jo lähes 212 000 ja tartuntoja yli 7,5 miljoonaa, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta . Yhdysvalloissa on noin 328 miljoonaa asukasta.

Trump palasi töihin presidentin virkahuoneeseen

Trump on palannut työskentelemään presidentin virkahuoneeseen, kertoo Valkoinen talo. Trumpin tiedottajan Brian Morgensternin mukaan presidenttiä briiffattiin keskiviikkona muun muassa Delta-hurrikaanin etenemisestä.

Delta-hurrikaanin lisäksi Morgensternin mukaan Trumpia briiffaattiin myös elvytyspaketista. Trump itse kertoi aiemmin tällä viikolla Twitterissä keskeyttävänsä demokraattien kanssa käymänsä neuvottelut valtavasta elvytyspaketista. Hän sanoi myöntävänsä elvytysrahat vasta sen jälkeen, kun on voittanut vaalit.

Elvytyspaketin koon oli tarkoitus nousta biljoonaluokkaan, ja siitä on neuvoteltu kuukausikaupalla.

Trumpin päätös herätti laajaa vastustusta paitsi poliittisissa vastustajissa myös esimerkiksi arvovaltaisessa Yhdysvaltain kauppakamarissa. Sittemmin Trump onkin muuttanut linjaansa ja ehdottanut esimerkiksi avustuksia lentoyhtiöille. Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump voi näin edelleen väittää olevansa yhdysvaltalaisten yritysten ja työntekijöiden puolella.

Avustajan mukaan Trump palasi virkahuoneeseen jo aiemmin

Trumpin talouspoliittinen avustaja Larry Kudlow kertoi aiemmin CNBC :lle, että Trump olisi viettänyt aikaa presidentin virkahuoneessa jo tiistaina. Valkoinen talo kiisti myöhemmin tiedon.

– Vaikka presidentti olisi halunnut olla virkahuoneessa eilen, hän ei ollut siellä – hän jäi virka-asunnolleen työskennelläkseen sieltä käsin, tviittasi presidentin edustaja Ben Williamson.

Williamson kertoi tuolloin, että turvallisuusjärjestelyjä tehtiin parhaillaan, jotta voitaisiin varautua siihen, että Trump siirtyisi tulevien päivien aikana tekemään töitä virkahuoneeseensa.

Trump kertoi viime viikon loppupuolella saaneensa koronatartunnan. Sittemmin häntä hoidettiin tartunnan vuoksi Walter Reed -sotilassairaalassa, josta hän lähti maanantaina. Trump viipyi sairaalassa kolme yötä.

Trumpin lääkäri kertoi keskiviikkona, että Trump on ollut oireeton edellisten 24 tunnin ajan.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trumpin siirtyminen virkahuoneeseen rikkoo eristäytymissuosituksia. Kanavan mukaan viimeisin Trumpin lääkärien julkisuuteen toimittama muistio ei vastaa moniin presidentin terveyteen liittyviin kysymyksiin.

Media on muu muassa kysynyt, milloin Trumpilta otettiin viimeisin negatiiviseksi osoittautunut koronatesti ja miltä presidentin keuhkokuvat ovat näyttäneet. Lisäksi on kysytty, saako Trump deksametasonia tai muita lääkkeitä, jotka vähentävät oireita.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.