Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paperiliiton hallituksen terveiset Metsäteollisuudelle: Työntekijöiden työehdot neuvottelee Paperiliitto

Paperiliiton hallitus haluaa muistuttaa Metsäteollisuudelle, että Paperiliiton jäsenistön aikanaan tekemä linjaus pysyy voimassa ja työntekijöiden työehdot neuvottelee Paperiliitto.

Metsäteollisuus ry ilmoitti viime viikon torstaina, että se irtautuu työehtosopimustoiminnasta ja neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Paperiliiton mukaan tässä tilanteessa on suuri etu ja vahvuus, että paperiteollisuuden järjestäytymisaste on korkea.

Paperiliitto kertoo tiedotteessa, että sen valmistautuminen tes-kierrokseen alkaa aiempaan tapaan ensi kesänä pidettävästä liittokokouksesta ja kokouksessa tehdyistä linjauksista. Paperiteollisuuden nykyinen, Metsäteollisuus ry:n kanssa sovittu työehtosopimus on voimassa ensi vuoden loppuun saakka.

Liiton hallitus ihmettelee, onko Metsäteollisuus pohtinut irtiottoa huolella, sillä sen mukaan nykyisessä mallissa työehtosopimus antaa huomattavan laajat mahdollisuudet sopia paikallisesti esimerkiksi työajoista laista poiketen.

SAK: Metsäteollisuuden irtiotolla ei näytä olevan hyväksyntää koko metsäteollisuudessa

SAK:n hallitus arvioi, että Metsäteollisuus ry antaa toiminnallaan harmillisen esimerkin. SAK:n mukaan Metsäteollisuuden irtautumisella yleissitovista työehtosopimuksista ei näytä olevan hyväksyntää edes koko metsäteollisuudessa saati muiden toimialojen työnantajaliitoissa.

SAK epäilee yksittäisten työnantajayritysten kykyä laatia toimivia sopimuksia yritystasolla. Järjestö huomauttaa, että kaikista työntekijöiden ja työnantajien vastuista sopiminen ja sopimusten tulkinta ovat laajoja, osaamista vaativia kokonaisuuksia.

– Valtakunnallisten, yleissitovien työehtosopimusten solmimiselle on ollut aiheelliset perusteet. Järjestelmästä irti pyrkivä Metsäteollisuus olettaa paikallisen sopimisen onnistuvan – joka kerralla. Valinta on heidän, mutta me emme usko päätöksen toimivan kenenkään, myöskään työnantajan, eduksi, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

SAK huomauttaa, että Suomen teollisuus on kilpailukykyistä eurooppalaisessa vertailussa, ja metsäteollisuuden toimialan työvoimakustannukset ovat vain noin 10 prosenttia tuotantokustannuksista.

– Ilman liiton neuvottelemaa työehtosopimusta suomalaisen työntekijän asema palautuu kymmeniä vuosia taaksepäin, historiallisen heikolle tasolle, Eloranta sanoo.