Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Noin 200 viljelytilaa saanut luvan valkoposkihanhien ampumiseen

Hieman alle 200 suomalaistilaa on saanut kuluvalle syksylle poikkeusluvan karkottaa valkoposkihanhia ampumalla satovahinkojen ehkäisemiseksi.

Asiasta tiedottaa ympäristöministeriö yhdessä luvat myöntäneen Varsinais-Suomen ely-keskuksen kanssa. Yhteensä lupia on tälle syksylle myönnetty enintään vajaan 6 200 hanhen ampumiseen. Kukin tila on saanut luvan enintään 20–40 hanhen ampumiseen tilan koosta riippuen.

Syyskuun loppuun mennessä poikkeusluvan mukaisia ampumisia oli aloitettu 24 tilalla, ja hanhia oli ammuttu runsaat 110 kappaletta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kiittää tiedotteessa Varsinais-Suomen ely-keskusta hakemussuman nopeasta käsittelystä.

Hänen mukaansa ainakaan vielä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää ammuttuja hanhia ravintona, vaikka asiasta on käyty julkisuudessa jonkin verran keskustelua. Eduskunta käsittelee toimenpidealoitetta lajin siirtämiseksi metsästyslakiin riistalajiksi, jotta asia voisi mahdollistua.

– Luonnonsuojelulailla rauhoitettua lajia ei voi käyttää ravintona. Jotta valkoposkihanhia voitaisiin käyttää ravintona, tulisi laji siirtää maa- ja metsätalousministeriön alaiseen metsästyslakiin riistalajiksi, Mikkonen lausuu tiedotteessa.

Ravinnoksi käyttämisen sijaan viljelijöitä on ohjeistettu jättämään ammuttuja hanhia peltoon. Ely-keskus sanoo tiedotteessa, että tämä tehostaa pelotevaikutusta ja siten satovahinkojen ehkäisyä.

Ylitarkastaja Salli Uljas kertoo, että ensimmäisten havaintojen perusteella ammutut hanhet ovat osassa tapauksista toimineet pelotteena tai houkutelleet paikalle hanhia entisestään karkottavia merikotkia.

Kevään viljelyvahingot lähes kolme miljoonaa

Ampumisen tavoitteena on lisätä muiden karkotusmenetelmien tehokkuutta. Lupaehtojen myötä karkotukseen tulee käyttää myös muita keinoja, jotka eivät vahingoita hanhia. Laji on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Kuluvan vuoden aikana on keskusteltu vilkkaasti valkoposkihanhien viljelijöille aiheuttamista tuhoista. Suomessa pesivän hanhikannan syyskanta on reilut 30 000 yksilöä, mutta hanhia kulkee paljon Suomen kautta muuttoreitillä.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen korvaushakemukset ovat nousseet keväällä 2,7 miljoonaan euroon.

Ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteinen työryhmä selvitti kesällä eri keinoja hanhien aiheuttamien haittojen vähentämiseen. Työryhmä esitti useita keinoja, kuten erillisten ruokailualueiden perustamista ja mahdollisuutta hanhien ampumiseen poikkeusluvalla.