EU:n maahanmuuttouudistus sai perussuomalaiset soittamaan lempilevyään eduskunnan kyselytunnilla – kokoomus nosti esiin matkailuyrittäjien tilanteen

Kokoomuksen Heikki Autto sanoi ministereiden "sekavan tiedotuksen" syventäneen tiettyjen alojen kriisiä. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen / STT

Eduskunnan kyselytunnilla taitettiin torstaina peistä maahanmuutosta sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-aloja kuristavasta koronakriisistä. Kokoomuksen Heikki Autto sanoi ministereiden "harkitsemattomien puheiden ja sekavan tiedotuksen" syventäneen näiden alojen kriisiä entisestään.

– Epäonnistunut viestintä on saanut aikaan suuren määrän tapahtumien ja matkojen peruutuksia. -- Ympäri Suomen on nyt suuri huoli työpaikkojen ja yritysten kohtalosta. Mitä hallitus aikoo tehdä, että nämä tuhannet yritykset ja kymmenettuhannet työpaikat voidaan vielä pelastaa? Autto kysyi.

Hän myös ehdotti, että Suomeen tullessa tehty toinen negatiivinen koronatesti mahdollistaisi sadan tunnin oleskelun maassa ilman karanteenia, jotta charter- ja ryhmämatkoja voitaisiin yhä toteuttaa.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi opposition ja hallituksen huolien olevan yhteisiä. Hänen mukaansa päättäjien on punnittava epidemiaa hillitsevien toimien ja yrittäjien ahdingon välillä.

– Uskon, että tämä sali ensisijaisesti valitsee aina suomalaisten terveyden ja hengen ja elämän suojelemisen arvot. Samanaikaisesti on hallitus tehnyt merkittäviä päätöksiä tukeakseen yrittäjiä eri toimialoilla, jotta tämän ahdingon yli selvittäisiin edes jotenkuten, hän sanoi.

Matkailun osalta Saarikko sanoi hallituksen jo esittäneen ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi ja että monet koronatoimet ovat nyt alueellisten viranomaisten käsissä. Hänen mukaansa hallitus pyrkii toimissaan tasapainoiluun elinkeinoelämän pystyssä pitämisen ja ihmisten terveyden suojelun välillä.

Kai Mykkänen (kok.) vaati hallitukselta kuitenkin rohkeampaa linjausta.

– Pahoin pelkään, että tällaisessa periaatteellisessa asiassa hallitus ei voi piiloutua pelkästään aluehallintoviranomaisten tai terveysviranomaisten taakse. Nyt puhutaan siitä periaatteesta, jolla kansallisesti linjataan, voiko tuplatestillä pelastaa Suomen matkailun talven, Mykkänen sanoi.

Maahanmuuttokeskustelussa huudeltiin

Kyselytunnin alussa kuultiin tutuksi käyneitä väitteitä maahanmuutosta, kun perussuomalaiset Mari Rantanen kärjessään esittivät hallitukselle kysymyksiä EU:n komission suunnittelemasta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Komission ehdotuksen mukaan kukin jäsenmaa voisi kriisitilanteessa valita, ottaako se turvapaikanhakijoita vastaan vai osallistuuko vastuunjakoon esimerkiksi auttamalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisessa.

– Perussuomalaisten linja on selvä: EU:n ulkorajat tulee sulkea laittomalta siirtolaisuudelta, eikä tällaisia vetovoimatekijöitä, kuten taakanjakoa, tule hyväksyä. Arvoisa hallitus, miten te suhtaudutte komission esitykseen? Rantanen kysyi.

Hänelle vastanneen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr.) mukaan komission toimittamaa esitystä on odotettu vuosia ja Suomi suhtautuu siihen rakentavasti. Hän kertoi hallituksen myös vahvistavan lainsäädännöllä viranomaisten yhteistyötä tilanteissa, joissa Suomen rajoilla olisi laajamittaista maahantuloa.

– Hallitus on sitoutunut päivittämään laajamittaisen laittoman maahantulon vastaisen toimenpideohjelman, joka valmistuu tässä tulevan parin kuukauden sisällä. -- Myös Rajavartiolaitokselle on lisätty resursseja enemmän kuin pitkään aikaan, hän sanoi.

Maahanmuuttopolitiikka herätti salissa selvästi suuria tunteita, ja varapuhemies Antti Rinne (sd.) joutui keskustelun loppupuolella ojentamaan kansanedustajia kuuntelemaan ministerien vastauksia.

"Jatketaanko unissakävelyä?"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi heikosti kotoutuneen ulkomaalaisväestön määrän kasvavan tasaisesti etenkin pääkaupunkiseudulla ja tällaisen väestökehityksen aiheuttavan niin taloudellisia kuin sosiaalisiakin ongelmia.

– Maahanmuutto lähinnä Afrikasta ja Lähi-idästä on yksiselitteisen vahingollista ja sitä vahingollisempaa, mitä enemmän sitä on. -- Herätäänkö näihin asioihin myös Suomessa vai jatketaanko unissakävelyä? hän sanoi.

Ohisalo vastasi, että sisäministeriön raporttien mukaan Suomen sisäiselle turvallisuudelle suurimman uhan muodostaa syrjäytyminen. Ohisalo myös muistutti myöhemmin, että Suomeen ei ole kymmeneen vuoteen tullut niin vähän turvapaikanhakijoita kuin tänä vuonna. Hänen mukaansa eduskuntaan tuodaan alkuvuodesta sisäisen turvallisuuden selonteko, jossa hahmotellaan syrjäytymisen ehkäisemistä.

– Keskeistä sille, että ihmiset eivät joudu yhteiskunnan marginaaleihin, on esimerkiksi se, että asuntopolitiikka laitetaan kaikkialla kuntoon: ihmiset löytävät paikkansa tästä yhteiskunnasta, eikä tule eriarvoistumista vaikkapa alueiden välillä, Ohisalo sanoi.

Halla-aho välihuusi Ohisalon vastauksen olevan lapsellinen, mihin ministeri Saarikko tarttui. Hän kuvasi huutoa hämmentäväksi, sillä Ohisalo kertoi hänen mukaansa vain faktoja muun muassa turvapaikanhakijoiden vähäisestä määrästä.

Saarikko myös viittasi Minna Reijosen (ps.) ehdotukseen pakolaisleirien tukemisesta Suomen hintatasoa halvemmissa maissa. Hän sanoi perussuomalaisten tällä argumentilla tukevan puuttumista maahanmuuton ja turvapaikanhaun juurisyihin ja -tilanteisiin lähtömaissa.

– Siksi on hämmentävää, että perussuomalaiset, te olette toistuvasti olleet vähentämässä kehitysapua ja kehitysyhteistyövaroja, kun juuri niillä varoilla hoidetaan niitä ongelmia, joiden vuoksi ihmiset pakenevat kotimaistaan ja lähtevät liikkeelle, Saarikko sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut