Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Työntekijäpuolen liitot eivät tienneet etukäteen Metsäteollisuuden päätöksestä – Paperiliiton Vanhala: Työnantajapuoli saa järjestäytyä miten haluaa, me edustamme jäseniämme

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan työntekijäpuolella ei etukäteen tiedetty Metsäteollisuus ry:n päätöksestä irtautua työehtosopimustoiminnasta.

– Tässä on aikamoinen mietiskely päällä, että mitä tässä nyt tapahtuu, mutta työnantaja saa tietysti järjestäytyä niin kuin se haluaa.

Paperiliitto aikoo Vanhalan mukaan edustaa edelleen jäseniään ja neuvotella heidän puolestaan.

Vanhalan mukaan sinänsä on näkynyt jo jonkun aikaa, että kolme isoa metsäteollisuuden yhtiötä Stora Enso , Metsä Group ja UPM ajattelevat hyvin eri tavalla esimerkiksi työmarkkinapolitiikasta ja ne ovat siksi ajautuneet erilleen toisistaan.

– Metsä Group laittaa rahat kiinni Suomeen, Storakin investoi tänne, UPM haluaa sammuttaa ja lähteä pois. Ne eivät tahdo mahtua samaan huoneeseen keskenäänkään.

Vanhala arvioi, ettei yrityksissä ole osaamista eikä järjestelmää neuvotella työehdoista.

– Onneksi tässä on puolitoista vuotta aikaa ennen kuin tessit ovat katkolla. Toivottavasti kaikki päättyy hyvin. Tässä on paljon sellaisia seikkoja, että kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu ja miten tämä vaikuttaa koko Suomen järjestelmään.

Tuleeko helpompaa?

Myös Teollisuusliitolle Metsäteollisuuden yksipuolinen irtautumisilmoitus tuli yllätyksenä, vaikka puheenjohtaja Riku Aallon mukaan merkkejä siitä on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa.

Aalto pitää sopimisen lopettamista Metsäteollisuuden yrityksenä kaataa suomalainen työmarkkinajärjestelmä.

– Tässähän on mukana myös muun muassa koko työeläkejärjestelmä ja siitä sopiminen. Voi hyvin kysyä, mitä koko yhdessä rakennetulle rakennelmalle jatkossa tapahtuu, hän sanoi tiedotteessa.

Aallon mielestä on hyvä kysymys, tuleeko neuvottelutoiminnasta helpompaa, kun se siirtyy yrityskohtaisesti tehtäväksi. Hän uskoo, että työntekijäpuolella järjestäytymisen merkitys tulee entistä konkreettisemmaksi.