Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

EU aloittaa oikeustoimet Britannian brexit-venkoilun vuoksi

EU aloittaa oikeustoimet Britanniaa vastaan, koska maa yrittää yksipuolisesti muuttaa brexit-sopimusta. EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan komissio on tänään päättänyt lähettää Britannian hallitukselle kirjeen asiasta.

Britannialla on kuukausi aikaa vastata kirjeeseen.

Kiista koskee Pohjois-Irlantia, sillä Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen. Erosopimuksessa sovittiin, että Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita. Sen sijaan Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia, ja tähän Britannia pyrkii uudella laillaan tuomaan muutosta.

EU vaati Britanniaa poistamaan syyskuun loppuun mennessä sisämarkkinalakiesityksestä kohdat, jotka ovat ristiriidassa brexit-sovun kanssa.

– Määräaika meni umpeen eilen, eikä kiistanalaisia osioita ole poistettu, von der Leyen perusteli torstaina.

Lakiesitys rikkoo kansainvälistä oikeutta, minkä brittihallitus tietää itsekin. Hallituksen edustaja kuvaili aikaisemmin esityksen rikkovan kansainvälistä oikeutta "vain hieman, ja hyvin täsmällisellä tavalla".

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan laki olisi "turvaverkko", siltä varalta, että neuvottelut Britannian ja EU:n tulevan suhteen järjestämisestä epäonnistuvat ja EU yrittää tuoda tullimuodollisuuksia Britannian ja Pohjois-Irlannin rajalle.

EU taas ei halua Pohjois-Irlannista porttia unionin sisämarkkinoille.