Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vienti romahti heinäkuussa lähes 14 prosenttia vuoden takaisesta – eniten kärsivät teräs, öljyjalosteet ja sellu

Viennin arvo romahti heinäkuussa 13,8 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tulli. Eniten putosi raudan ja teräksen sekä öljyjalosteiden ja sellun vienti.

Tullin mukaan myös paperin ja kartongin sekä kuljetusvälineiden vienti oli rajussa laskussa. Nousua kirjattiin sen sijaan paperikoneiden, traktoreiden, lääkkeiden ja farmaseuttisten tuotteiden sekä kullan viennissä.

Myös tuonti laski reippaasti. Tuonnin arvo putosi 13,1 prosenttia. Kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien tuontiin kirjattiin laskua heinäkuussa. Jyrkintä tuonnin lasku oli poltto- ja voiteluaineiden kohdalla.

Viennissä romahdus jakautui niin, että vientimäärät laskivat 10,3 prosenttia ja vientihinnat 3,2 prosenttia viime vuoden heinäkuusta.

Vienti oli arvoltaan lähes 4,4 miljardia euroa ja tuonti noin 4,8 miljardia euroa. Kauppatase oli heinäkuussa 465 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vienti EU-maihin laski vähemmän kuin muihin maihin

Suomen ulkomaankauppa EU-maiden kanssa sujui selvästi paremmin kuin EU:n ulkopuolisten maiden. Vienti EU-maihin laski 9,9 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 17,9 prosenttia. Tuonti EU-maista laski 11,4 prosenttia ja EU:n ulkopuolelta 15,3 prosenttia.

Vienti lähes kaikkiin suurimpiin vientimaihin laski heinäkuussa. Vienti Saksaan putosi 15,0 prosenttia, Ruotsiin 7,5 prosenttia ja Yhdysvaltoihin 38,2 prosenttia.