Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiinan presidenttiä pelleksi haukkunut kiinteistömoguli tuomittiin 18 vuodeksi vankilaan

Kiinan presidentti Xi Jinpingiä pelleksi kutsunut ja tämän koronavirustoimia kritisoinut kiinteistömoguli Ren Zhiqiang tuomittiin tiistaina 18 vuodeksi vankilaan korruptiosta, lahjonnasta ja julkisten varojen kavalluksesta.

Ren katosi julkisuudesta maaliskuussa kirjoitettuaan Xin koronatoimia kritisoineen esseen. Aiemmin hän on kirjoittanut Twitteriä muistuttavassa pikaviestipalvelu Weibossa blogia, jolla oli miljoonia seuraajia. Viranomaiset sulkivat blogin vuonna 2016 Renin vaadittua toistuvasti suurempaa lehdistönvapautta.

Ren on saanut suorapuheisuutensa ansiosta lempinimen "suuri kanuuna".

Entinen sisäpiiriläinen

69-vuotias Ren kuului ennen kommunistipuolueen sisäpiiriin ja johti valtion omistamaa rakennuttajayhtiö Huayuan Groupia .

Tiistaina julkistetun tuomion mukaan Ren kavalsi lähes 50 miljoonaa jeniä eli noin kuusi miljoonaa euroa ja otti vastaan lahjuksia 1,25 miljoonan jenin eli noin 150 000 euron arvosta. Tuomiossa sanotaan myös Renin käyttäneen väärin asemaansa Huayuan Groupissa, mikä johti miljoonatappioihin.

Tuomion mukaan Ren on "tunnustanut kaikki rikoksensa vapaaehtoisesti ja rehellisesti", eikä aio valittaa tuomiosta.

Renille langetettiin vankeustuomion lisäksi myös 4,2 miljoonan juanin eli noin puolen miljoonan euron sakot.

Presidenttiä ja kommunistista puoluetta on syytetty korruptiosyytteiden käyttämistä toisinajattelijoiden hiljentämiseksi. Xin astuttua valtaan vuonna 2012 Kiinan hallinto on rajoittanut sananvapautta entistä tiukemmin.