EU-maiden ulkoministerit eivät saavuttaneet sopua Valko-Venäjän pakotelistasta, Haavisto toivoo päätöstä vielä tämän viikon aikana

Pekka Haaviston mukaan pakotteiden kaltaisia vahvoja EU-toimia tarvitaan. AFP / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

EU-maiden ulkoministerit eivät saavuttaneet maanantaina sopua Valko-Venäjää koskevasta pakotelistasta. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili tilannetta pettymykseksi ja toivoi, että EU-maat pystyisivät hyväksymään pakotelistan vielä tämän viikon aikana.

– On EU:n kannalta uskottavuuskysymys, että pystytäänkö toimimaan uskottavasti tässä Valko-Venäjä-kysymyksessä ja pystytäänkö toimimaan ajassa eli oikealla hetkellä, Haavisto sanoi lehdistötilaisuudessa Brysselissä ulkoministerikokouksen jälkeen.

Poliittinen sopu Valko-Venäjää koskevista pakotteista syntyi jo elokuussa. Lista pakotteiden kohteista on kuitenkin muhinut EU-koneistossa viikkoja, sillä sen hyväksymiseen vaadittava yksimielisyys on kariutunut yksittäisen jäsenmaan, Kyproksen vastustukseen.

Kypros on asettunut poikkiteloin, koska se haluaisi samalla edistää EU-pakotteita Turkkia vastaan. Tunnelma itäisellä Välimerellä on viime aikoina kiristynyt muun muassa kiisteltyjen kaasuesiintymäetsintöjen vuoksi.

Haavisto pitää pyrkimystä liittää Valko-Venäjän pakotteet itäisen Välimeren tilanteeseen hyvin harmillisena. Hän korosti asioiden etenevän omaan tahtiinsa.

– Valko-Venäjällä akuutti tilanne on tällä hetkellä päällä. Jos katsoo itäistä Välimerta, niin siellä on edelleen menossa Saksan välitysyritys eri toimijoiden välillä, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan neuvottelutilanteen keskeneräisyyden vuoksi pakotelistaa itäisen Välimeren tilanteesta ei ole haluttu vielä edistää.

Haaviston kertoo Suomi olevan valmis siihen, että EU-maat päättäisivät Valko-Venäjä pakotteista yksimielisyyden sijaan määräenemmistöpäätöksellä, mutta päätöksentekotavan vaihtamisesta ei ole toistaiseksi riittävää yhteisymmärrystä.

Päätös Valko-Venäjä-pakotelistasta siirtyy seuraavaksi EU-maiden johtajille, jotka tapaavat loppuviikosta ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä. Huippukokouksessa on tarkoitus muutoinkin keskustella EU:n ulkosuhteista, erityisesti Kiinan ja Turkin osalta.

Noin 40 nimen lista

Valko-Venäjällä mielenosoitukset presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ovat jatkuneet elokuun alun vilpillisiksi tuomituista presidentinvaaleista lähtien. Viranomaiset ovat pyrkineet tukahduttamaan mielenosoituksia voimakeinoin.

EU ei ole tunnustanut Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta.

EU:n valmistelemalla pakotelistalla on tällä hetkellä noin 40 nimeä. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että keskusteluissa on edelleen auki, sisältäisikö lista myös presidentti Lukashenkan.

Haavisto sanoo Suomen kannan olevan se, että pakotelista pitäisi saada mahdollisimman nopeasti voimaan. Nimiä listalle voisi lisätä myöhemmin.

– Edellisessä kokouksessa, kun tätä Berliinissä käsiteltiin, olimme sellaisessa konsensuksenomaisessa ilmapiirissä, että ylin henkilö listalla olisi sisäministerin tasolla, Haavisto sanoo.

Ajatuksena Lukashenkan jättämisessä listan ulkopuolelle oli se, että siten voitaisiin järjestellä vielä neuvotteluyhteyttä presidentin ja opposition välille.

Jos Valko-Venäjän hallinto ei suostu neuvotteluihin, niin Haavisto pitää mahdollisena, että Lukashenkan lisätään pakotelistalle.

Ulkoministerit tapasivat oppositiojohtajan

Ennen varsinaisen kokouksen alkua ulkoministerit tapasivat Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan aamiaisen merkeissä.

Haavisto kuvaili aamiaistapaamista erinomaiseksi. Ulkosuhdejohtaja Borrellin mukaan Tsihanouskaja kävi läpi Valko-Venäjän viimeaikaisia tapahtumia.

– Olemme todella vaikuttuneita valkovenäläisten rohkeudesta ja sisukkuudesta, erityisesti valkovenäläisistä naisista, jotka osoittavat todellista johtajuutta, Borrell sanoi aamulla ennen kokousta.

Ulkoministerikokouksessa on keskusteltiin myös muun muassa Libyan tilanteesta sekä EU:n suhteista Afrikan unioniin. Ministerit ovat sopivat kokouksessa pakotteista kolmea yhtiötä ja kahta henkilöä vastaan, jotka ovat rikkoneet YK:n asevientikieltoa Libyaan.

Haavisto tapasi ulkoministeri kokouksen jälkeen sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, jonka kanssa hän keskusteli muun muassa Suomen ja Naton yhteistyöstä sekä monista ajankohtaisista asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.