Vihreät koolla puoluekokouksessa

"Meille vihreille on selvää, ettei turpeella ole paikkaa tulevaisuuden ilmastoystävällisessä energiantuotannossa", puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi avauspuheessaan.

Vihreiden puoluekokous järjestetään etänä tänä viikonloppuna. Kuva puolueen hallitusryhmän kesäkokouksesta Lahdesta elokuulta 2020. Elena Liseytseva

Iida Tiihonen

Vihreiden puoluekokous järjestetään tänä viikonloppuna etäkokouksena.

Kaksipäiväisen puoluekokouksen asialistalla ei ole henkilövalintoja. Tärkein käsiteltävä asia on puolueen uuden periaateohjelman hyväksyminen.

Lauantaina aamukymmeneltä alkaneen kokouksen avasi vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo. Avauspuheenvuorot kuultiin myös eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Jenni Pitkolta ja europarlamentaarikko Alviina Alametsältä.

Ohisalo korosti puheessaan muun muassa budjettiriihen saavutuksia.

– Tällä viikolla teimme päätökset, joilla turpeen energiakäyttö vähintään puolittuu hallitusohjelman mukaisesti vuoteen 2030 mennessä. Meille vihreille on selvää, ettei turpeella ole paikkaa tulevaisuuden ilmastoystävällisessä energiantuotannossa, Ohisalo sanoi.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajan suuntaan lähti tiukkoja terveisiä vihreiden puheenjohtajalta:

Mä olen Petterin kanssa eri mieltä.

Puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.)

–  Petteri Orpo puhui kaksi viikkoa sitten kokoomuksen puoluekokouksessa siitä, miten Suomi on ajamassa päin seinää ja nostatti pelkoa huomisesta. Miten kunnissa pitäisi alkaa valmistella leikkauslistoja. Mä olen Petterin kanssa eri mieltä.

Ohisalo asetti tavoitteeksi ensi kevään kuntavaaleihin, että vihreät tekee historiansa parhaan vaalituloksen.

– Meillä on oltava enemmän vihreitä ehdokkaita kuin koskaan ennen ja meillä on oltava ehdokkaita useammassa kunnassa kuin koskaan ennen.

Vihreiden Ohisalo hehkutti puolueelleen budjettiriihen saavutuksia: "Turpeen alasajo on alkanut" – Puolue tavoittelee kuntavaaleissa ennätystulosta

Myös Alametsä käänsi puheenvuoronsa lopuksi katseen kohti kuntavaaleja.

– Jos teemme parhaamme, meillä on ensi vuonna enemmän kunnanvaltuutettuja kuin koskaan aiemmin. Ja sen me teemme, jotta voimme torjua ilmastonmuutosta ja rakentaa reilua yhteiskuntaa, Alametsä nostatti henkeä puheenvuorossaan.

Puoluekokous saa käsiteltäväkseen periaateohjelman lisäksi tukun aloitteita, joiden joukossa ovat muun muassa itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista, kannabiksen "kieltolain" lopettamista ja rahapeliautomaattien sijoittelua koskevat aloitteet.

Järjestöllisissä aloitteissa ehdotetaan muun muassa puolueesta eroamisen syiden nykyistä laajempaa seuraamista.

Vihreiden puoluekokous päättyy sunnuntaina.

Vihreiden etäpuoluekokousta voi seurata suorasta Facebook-lähetyksestä. Lähetys löytyy jutun alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.