Ukrainan rajalle jumittuneet juutalaispyhiinvaeltajat antamassa periksi

Pääasiassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Israelista tulleiden pyhiinvaeltajien tarkoituksena oli matkustaa Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin ja vierailla siellä rabbi Nachmanin haudalla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ukrainan ja Valko-Venäjän raja-alueella jumissa olevat hasidijuutalaiset pyhiinvaeltajat ovat alkaneet poistua, kertoo Ukrainan rajavartiolaitos.

Rajavartiolaitoksen mukaan rajalla on nyt seitsemisensataa pyhiinvaeltajaa, kun heitä vielä eilen oli noin tuhat. Myös Valko-Venäjän rajavartiolaitos vahvistaa ihmisten määrän kutistuneen.

Pääasiassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Israelista tulleiden pyhiinvaeltajien tarkoituksena oli matkustaa Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin ja vierailla siellä rabbi Nachmanin haudalla. Vuonna 1810 kuollut Nachman on hasidijuutalaisten keskeisiä hahmoja.

Ukraina on kieltäytynyt päästämästä pyhiinvaeltajia maahan koronaviruspandemian vuoksi.

Joka vuosi tuhannet pyhiinvaeltajat matkustavat haudalle juutalaisten uutenavuotena, jota tänä vuonna vietetään 18.–20. syyskuuta.

Hasidijuutalaisten pattitilanne raja-alueella on aiheuttanut diplomaattisen jännitteen Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä. Ukrainan viranomaiset syyttivät keskiviikkona Valko-Venäjää siitä, että se oli levittänyt huhuja, joiden mukaan Ukrainan raja saattaisi olla avoinna ulkomaalaisille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut