Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Kuopion kouluhyökkäyksessä kuolleen naisen äiti pitää elinkautista suomalaisessa vankilassa liian lievänä rangaistuksena hyökkääjälle

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynnissä on luettu hyökkäyksessä kuolleen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen äidin kirje.

Äidin avustaja Valentina Schnider luki kirjeen oikeussalissa. Ukrainassa asuva äiti oli ilmoittanut oikeudelle, ettei muuten halua tulla henkilökohtaisesti kuulluksi asiassa.

– Hän ei valitettavasti siihen itse kykene, vaikka tulkkikin olisi mahdollista hankkia. Hän ei pysty puhumaan näistä asioista, vaan pyysi että luen hänen kirjeensä, Schnider kertoi.

Kirjeessä äiti kuvailee tyttärensä olleen itsevarma, sitkeä ja ystävällinen nuori nainen, jolla oli suuri elämänpotentiaali. Äiti kertoo, kuinka aiemmin luuli, että hänen miehensä kuolema ja sota olivat pahimpia asioita, joita hän oli kokenut.

– Kuinka väärässä olinkin, 1. lokakuuta 2019 on elämäni pimein päivä – päivä, jona aurinkoni on sammunut. (Tyttäreni) oli kaikkien meidän hänen läheisten aurinkomme. Kukaan meistä ei osaa olla iloinen jokaisesta päivästä, yllättyä pienistä asioista taikka nauttia elämästä kuin (tyttäreni), äiti kirjoitti.

Surmansa saanut nainen oli käynyt Ukrainassa yliopiston, tavannut miehensä ulkomailla ja muuttanut tämän kanssa Suomeen. Pariskunta oli naimisissa, ja nainen opiskeli Kuopiossa merkonomiksi. Äiti kertoo käyneensä Suomessa tyttärensä ja tämän miehen vieraana.

– Kun minä täytin 50, (tyttäreni ja hänen miehensä) kutsuivat minut Suomeen ja näyttivät minulle teidän ihanan maanne. Kesäkuussa 2019 (tyttäreni) otti minut mukaansa Turkkiin, merelle. Minä olin varma, että tulevaisuudessa minusta pidetään vanhuksena huolta, äiti kirjoittaa.

Pitää suomalaisten vankiloiden oloja liian hyvinä

Äiti kertoo toivoneensa hyökkääjälle ensin kuolemantuomiota.

– Valitettavasti se on kielletty sekä minun että teidän maassanne. Sitten jokapäiväinen sietämätön henkinen kärsimykseni näytti minulle, että kuolemantuomio olisi helpoin tie ulos, mutta minä joudun suremaan tyttöäni kuolemani asti.

Äiti kirjoittaa hakeneensa netistä tietoa siitä, minkälaisissa oloissa elinkautisvangit Suomessa elävät. Sieltä hän kertoo lukeneensa muun muassa, että todellisuudessa elinkautinen rangaistus kestää vain 14,5 vuotta.

Hän pitää elinkautista suomalaisessa vankilassa liian lievänä rangaistuksena tyttärensä kuolemasta.

– (Syytetty) tulee saamaan vastikkeetta yksihenkisen huoneen, jossa on oma suihkullinen wc, televisio, kahvinkeitin, hän tulee saamaan ruokailun kolmesti päivässä, hän pääsee käymään vankilan myymälässä, kuntosalilla ja kirjastossa. Hän saa käyttää sähköpostia, nettiä ja kännykkää. Minä joudun tekemään työtä, jotta voisin elää yhtä mukavasti. Tällä hetkellä palkkani on nettona vähän yli 200 euroa kuukaudessa -- 7,5 vuoden päästä elämäntasoni laskee edelleen ja tulen saamaan eläkettä 63 euroa kuukaudessa, äiti kirjoittaa.

Äiti vaatii syytetyltä 12 000 euron kärsimyskorvauksia. Hänen mukaansa oikeuden pitäisi velvoittaa mies kokopäivätyöhön, jotta hän pystyisi maksamaan korvauksia uhreilleen.

– Hän on velvollinen elämänsä jokaisena hetkenä hyvittämään tekonsa -- Jos (syytetty) voisi suorittaa rangaistuksensa ukrainalaisessa vankilassa, minulla ei olisi edes korvausvaatimuksia häntä kohti. Mutta kun nyt tiedän elinolosuhteet suomalaisissa vankiloissa, en näe mitään muuta mahdollisuutta rangaista häntä kuin tämä.

– Jotta voisitte ymmärtää toivottomuuteni syvyyden, kärsimykseni ja kokemani epäoikeudenmukaisuuden tunteen, sanon senkin – olen valmis vaihtamaan paikkoja (syytetyn) kanssa 7,5 vuoden päästä, äiti lopettaa kirjeensä.

Myös mielentilatutkimusta käsiteltiin

Uhrin äidin kirjeen jälkeen oikeus käsitteli syytetylle tehdyn mielentilatutkimuksen tulosta. Käsittely käytiin suljetuin ovin. Se, miten oikeus arvioi tutkimustulosta, tulee julki vasta aikanaan annettavassa tuomiossa. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen, minkä takia hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

Oikeudenkäynnissä kuultiin tänään myös syytetyn 25-vuotiaan miehen vanhempia.

Vanhempia kuultiin miehen puolustuksen nimeäminä todistajina. Puolustus pyysi molempia kuulemisia salaisiksi, koska niissä käsiteltiin syytetyn terveyteen liittyviä asioita.

Hyökkäys tapahtui viime vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneissa Savon ammattiopiston tiloissa. Surmansa saaneen naisen lisäksi hyökkäyksessä haavoittui yhdeksän ihmistä.

Tänään on oikeudenkäynnin seitsemäs ja toiseksi viimeinen päivä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Syyttäjä hakee miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Oikeudenkäynti päättyy loppulausuntoihin huomenna. Tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.