Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Miehen syytetään murtautuneen Nordean järjestelmään ja yrittäneen viedä miljoonia euroja – syyttäjän mukaan työntekijöiden tunnukset urkittiin näppäilytallentimella

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle vankeusrangaistuksia Nordeaan kohdistuneista epäillyistä törkeistä tietomurroista ja joukosta muita rikoksia. Rikoksissa käytettiin syyttäjän mukaan hyväksi kahden syytetyn työntekijäasemaa ja niillä tavoiteltiin useita miljoonia euroja.

Epäillyt rikokset tapahtuivat viime vuoden kesällä Vaasassa. Asian valmisteluistunto alkoi perjantaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan teoissa hyödynnettiin näppäilytallenninta, jonka avulla pääsyytetty sai tietoonsa työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Tunnusten ja esimiesasemassa olleelta työntekijältä varastamansa tietokoneen avulla mies kirjautui pankin järjestelmään ja pääsi käsiksi asiakkaiden tietoihin, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan teon ideoinnissa ja toteuttamisessa avusti toinen syytetty, joka oli tapahtuma-aikaan myöskin töissä Nordeassa. Kolmannen syytetyn rooli oli syyttäjän mukaan avustaa teoissa.

Yli puoli miljoonaa euroa saatiin siirrettyä

Kun pääsyytetty pääsi sisään pankin järjestelmään, hän aktivoi syyttäjän mukaan yhdelle asiakkaalle uuden tunnuslukusovelluksen ja yhdisti sen hallussaan olevaan prepaid-liittymään. Tämän jälkeen asiakkaan tililtä siirrettiin eri tileille yhteensä yli 670 000 euroa. Siirtelyssä auttoi syytteiden mukaan kolmas syytetty.

Pääsyytetty yritti syyttäjän mukaan vastaavaa uudestaan eri ihmisten tunnuslukusovelluksilla. Tilisiirtoja ei kuitenkaan ehditty tekemään, sillä poliisi otti miehen kiinni.

Syyttäjä vaatii pääsyytetylle ainakin kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä tietomurrosta, törkeistä maksuvälinepetoksista, varkaudesta ja vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle.

Miehen kanssa syyttäjän mukaan toimineille vaaditaan toiselle yli kolmen vuoden ja toiselle kahden vuoden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä maksuvälinepetoksesta. Syytettyjen kirjallisia vastauksia ei ole käräjäoikeuden mukaan vielä saatu. Näin ei ole tiedossa, miten he suhtautuvat syytteisiin.

Valmisteluistunnosta kertoi aiemmin MTV .