Yhdysvaltojen ulkoministerin mukaan on hyvin mahdollista, että korkean tason venäläisvirkamiehet määräsivät Navalnyin myrkytyksestä – "Tutkimme ja arvioimme asiaa"

Pompeon mukaan Yhdysvallat tutkii myrkytystä ja saattaa ryhtyä omiin toimiinsa asian tiimoilta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo arvioi olevan hyvin mahdollista, että korkea-arvoiset venäläisvirkamiehet määräsivät Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytyksestä. Pompeo puhui asiasta radiohaastattelussa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tutkii myrkytystä ja saattaa ryhtyä omiin toimiinsa asian tiimoilta.

– Tutkimme ja arvioimme asiaa. Varmistamme, että teemme osamme vähentääksemme riskiä, että tällaista tapahtuisi uudelleen, hän sanoi.

Venäjän toimien arvostelemista usein välttävä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan todennut, ettei ole toistaiseksi nähnyt todisteita siitä, että Navalnyi olisi myrkytetty.

– En tiedä tarkalleen, mitä tapahtui. Minusta se on traagista ja kauheaa. Niin ei olisi pitänyt tapahtua. Meillä ei ole vielä todisteita, mutta selvitän asiaa, Trump sanoi viime viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Venäjä vaatii todisteita Saksalta

Navalnyi on yhä sairaalahoidossa Berliinissä. Saksa on sanonut, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä Siperiassa. Maan mukaan Neuvostoliitossa kehitettyä Novitshok-hermomyrkkyä on vain harvojen saatavilla.

Venäjä on kiistänyt väitteet. Keskiviikkona Venäjä muun muassa sanoi Saksan "päivänselvästi käyttävän (Navalnyin) tilannetta verukkeena Venäjän mustamaalaamiselle". Venäjä varoitti kyseessä olevan suuren riskin maiden diplomaattisuhteille.

Lisäksi Venäjän ulkoministeriö vaati jälleen Saksalta todisteita, kuten lääketieteellisiä tietoja, joiden valossa Saksa päätteli, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut