Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

USA:n suurlähettiläs varoitteli Eurooppaa Kiinasta ja Venäjästä

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään Robert Pencen mukaan Euroopan pitää suhtautua nykyistä vakavammin Kiinan ja Venäjän muodostamaan uhkaan ja geopoliittiseen kilpailuun alueellaan. Paasikivi-seurassa puhunut Pence sanoi Euroopasta löytyvän kaksikin 5g-ratkaisua tarjoavaa yhtiötä, ja mainitsi niistä Nokian.

– Eikä Nokia ole mikä tahansa suomalainen yhtiö. Joten kysyn teiltä, miksi ette haluaisi käyttää Euroopassa kehitettyä eurooppalaista teknologiaa, Pence kyseli.

Hän muistutti Kiinan kasvattaneen vaikutusvaltaansa Euroopassa teknologian myynnin lisäksi ostamalla yrityksiä sekä satamia. Samalla Kiina pyrkii tunkeutumaan myös Arktiselle alueelle, eikä sen aikeita voi kokemusten perusteella pitää hyvinä, Pence sanoi.

"Nord Stream 2 uuteen harkintaan"

Venäjän osalta Pence kehotti "eurooppalaisia ystäviämme" harkitsemaan uudelleen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen toteuttamista. Suurlähettilään mukaan putki muodostaa strategisen riippuvuussuhteen Venäjään, jota vastaan suojautumiseen Euroopassa halutaan samaan aikaan tukea Yhdysvalloilta ja Natolta.

Yhdysvaltojen ja Euroopan transatlanttisiin suhteisiin Pence kaipasi tasapainoa niin kauppasuhteisiin kuin puolustuskustannusten jakamiseen. Hän kehui Suomen puolustusmenojen ylittävän hävittäjähankinnan myötä Natossa jäsenmaiden tavoitteeksi asetetun kahden prosentin suhteellisen osuuden bruttokansantuotteesta.

– Vaikka Suomi ei edes ole Naton jäsen. Kiitos, Pence totesi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on yksi aktiivisimpia Suomen läheisen Nato-kumppanuuden tukijoita. Mahdollisesta Naton jäsenyydestä Pence sanoi aina todenneensa, että kyseessä on Suomen oma valinta.

– Ovi on auki ja pysyy auki, hän lisäsi.