Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vienti ja tuonti pienenivät heinäkuussa – kartongin, paperin ja sellun vienti heikkeni selvästi viime vuodesta

Suomen tavaraviennin arvo pieneni heinäkuussa vajaaseen 4,4 miljardiin euroon, mikä on 13,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Luku ilmenee Tullin ennakkotilastosta.

Tilaston mukaan kuljetusvälineiden vienti laski kymmenen prosenttia ja öljytuotteiden viennin arvo 24 prosenttia. Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden, kartongin, paperin ja sellun kohdalla pudotus oli 18 prosenttia ja mekaanisen metsäteollisuuden tuotteiden kahdeksan prosenttia. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti laski 11 prosenttia.

Sitä vastoin farmaseuttisten tuotteiden viennin arvo nousi heinäkuussa kolme prosenttia viime vuodesta. Myös kuparin, sinkin, nikkelin ja kullan viennin arvo oli kasvussa.

Ennakkotilastosta selviää, että viennin ohella pieneni tavaratuonti. Yhteensä tuonnin arvo oli heinäkuussa 4,8 miljardia euroa, mikä merkitsee 13,6 prosentin laskua viime vuoden heinäkuusta.

Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo laski 31 prosenttia ja kuljetusvälineiden sekä niiden osien 13 prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo väheni 12 prosenttia ja sähkökoneiden ja -laitteiden 10 prosenttia.

Vienti EU-maihin laski heinäkuussa 9,8 prosenttia viime vuodesta ja vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 18 prosenttia. Suurista vientimaista vienti laski etenkin Yhdysvaltoihin, runsaat 38 prosenttia. Kiinaan vähennys oli lähes 22 prosenttia ja Saksaan ja Venäjälle molempiin noin 16 prosenttia.

Tuonti Venäjältä pieneni heinäkuussa lähes 38 prosenttia. Saksasta tuonti laski vajaat 20 prosenttia ja Ruotsista 15 prosenttia. Sen sijaan Britanniasta tuonti kasvoi lähes 28 prosenttia.