Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Saksan ulkoministeri: Pakotteita harkittava, jos Venäjä ei pian anna selitystä Navalnyin tapauksesta

Saksa aikoo harkita esittävänsä Venäjän vastaisia pakotteita, jos maan hallinto ei pian anna selitystä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytystapauksesta, sanoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas. Saksa toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana.

Hän kertoo kannastaan saksalaislehti Bildin haastattelussa. Maasin mukaan pakotteiden tulisi olla kohdennettuja, mikäli niitä päätetään asettaa.

Saksa kertoi keskiviikkona, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Hän on sairaalahoidossa Berliinissä.

EU on aiemmin tuominnut Navalnyin myrkyttämisen ja sanonut, etteivät uudet pakotteet Venäjää vastaan ole pois suljettu vaihtoehto. Venäjän johto taas pitää syytöksiä täysin perusteettomina. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, ettei Saksa ole antanut asiasta tarkempia tietoja venäläistutkijoille.

Maas sanoi Bildin haastattelussa, että on olemassa "useita viitteitä" siitä, että Venäjä on Navalnyin myrkytyksen takana.

– Navalnyista löydettyä tappavaa myrkkyä on aiemmin löytynyt Venäjän viranomaisten hallusta. Vain pienellä ryhmällä ihmisiä on ollut mahdollisuus päästä käsiksi Novitshok-ryhmän myrkkyihin, ja tätä ainetta Venäjän turvallisuuspalvelu käytti myrkyttäessään entisen agenttinsa Sergei Skripalin, Maas sanoi lehdelle ja viittasi Skripalin ja tämän tyttären myrkytykseen Englannin Salisburyssä toissa vuonna.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab sanoi sunnuntaina Sky Newsin haastattelussa, että Navalnyi myrkytettiin selvästi Novitshok-ryhmään kuuluvalla myrkyllä. Raabin mukaan Novitshokia on erittäin vaikeaa saada haltuunsa, joten epäilykset kohdistuvat Venäjään.

– Venäjällä on nyt vastattavana koko joukko vakavia kysymyksiä, Raab sanoi.

Nord Stream 2 -kaasuputkihanke pakotekeskusteluihin?

Maas ei sulkenut haastattelussa pois sitä, että EU:n mahdollisissa pakoteneuvotteluissa rakenteilla olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen saattaa kohdistua pakotteita. Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan rakenteilla oleva putki on aiheuttanut paljon keskustelua jo aiemmin. Kymmenen miljardin euron projekti on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulustaan, kun Yhdysvallat on asettanut sille pakotteita.

– Toivon, ettei Venäjä pakota meitä muuttamaan kantaamme putkihankkeesta, Maas sanoi.

Maas lisäsi, että putkihankkeeseen kohdistuvien sanktioiden seurauksia on arvioitava.

Nord Stream 1 -kaasuputki Venäjältä Saksaan valmistui 2010-luvun alkupuolella.

Venäjä syyttää Saksaa tutkinnan viivyttelystä

Venäjän ulkoministeriö vastasi nopeasti Maasin kommentteihin. Ministeriön tiedottaja Maria Zaharova syyttää Saksaa viivyttelystä Navalnyin myrkytyksen tutkinnassa. Zaharovan mukaan Saksan viranomaiset eivät ole vastanneet Venäjän syyttäjien 27. elokuuta lähettämään tietopyyntöön.

– Hyvä herra Maas, jos Saksan hallitus on vilpitön lausunnoissaan, sen pitäisi olla kiinnostunut vastaamaan Venäjän syyttäjäviraston tietopyyntöön mahdollisimman pian, Zaharova kirjoitti Facebook-sivullaan.

– Emme ole varmoja, pelaako Saksa nyt kaksilla korteilla. Missä on se kiireellisyys, jota se itse vaatii. Jos he eivät lähetä pyytämiämme tietoja, Berliini viivyttää tutkimuksia, joita se itse vaatii – tarkoituksella? Zaharova jatkoi.