Kokoomuksen puheenjohtajaksi valittu Orpo antaa puolueensa oppositiopolitiikalle arvosanan kahdeksan: "Suomen asioita hoidetaan niin huonosti, että oppositiopolitiikka todella tarvitaan"

Kokoomuksen puheenjohtajaksi valittu Petteri Orpo antaa kokoomuksen oppositiopolitiikalle kouluarvosanan kahdeksan. Orpo sanoi Porin puoluekokouksessa toimittajille, että viime syksyn jälkeen kokoomus alkoi olla vahvassa iskussa ja sitten tuli korona.

Orpo sanoi, että kokoomus aikoo myös jatkossa tukea hallituksen hyviä päätöksiä ja linjauksia. Hänen mukaansa Suomen asioita hoidetaan niin huonosti, että oppositiopolitiikka todella tarvitaan.

– Meidän keskeinen viestimme on se, että me olemme vaihtoehto vasemmistopolitiikalle ja tällaiselle vastuuttomalle politiikalle, jota maassa tehdään, ja tulemme haastamaan hallitusta hyvin voimakkaasti työllisyydessä ja taloudessa.

Orpon mukaan kokoomus tulee odottamaan konkreettisia ilmastotekoja. Kokoomus tulee Orpon mukaan myös nostamaan esiin sen, että maa velkaantuu vauhdilla ilman että hallitus uhraa ajatuksiaan sille, miten se maksetaan takaisin.

Orpo summasi, että kokoomuksen tavoitteena on olla avoin, kansainvälinen puolue, joka uskoo osaamisen ja työnteon voimaan.

– Voisi yksinkertaistaen sanoa, että me tavoittelemme sellaista Suomea, jossa tavallinen palkansaaja voisi haaveilla siitä, että voisi ostaa asunnon ja tulla palkallaan toimeen, saisi töitä ja voisi luottaa siihen, että lapset pääsisivät hyvään kouluun ja kokisivat, että sillä mitä tekee, on merkitystä, Orpo sanoo.

Orpo valittiin tänään jatkokaudelle kokoomuksen puheenjohtajaksi ilman vastaehdokkaita. Näin ollen Orpo vie kokoomuksen näillä näkymin myös ensi kevään kuntavaaleihin. Kokoomuksen tavoitteena on olla suurin kuntapuolue. Orpo ei kuitenkaan suostunut sanomaan, millaiseen kuntavaalitulokseen hän olisi tyytyväinen, jotta hän jatkaisi puheenjohtajana. Orpo lisäksi sanoi, että hänellä on tavoitteena viedä kokoomus myös seuraaviin eduskuntavaaleihin ja vielä sen jälkeisiin presidentinvaaleihin.

"Eduskuntavaalit yhdestä lisäpaikasta huolimatta kiistatta pettymys"

Orpo sanoi ehdokaspuheessaan puheenjohtajaksi, että häntä ajaa eteenpäin kaksi asiaa ylitse muiden. Ensimmäinen on Orpon mukaan se, että häntä suututtaa, miten vastuuttomasti nykyinen hallitus Suomen asioita hoitaa.

– Se motivoi jatkamaan yhteisten tavoitteiden puolesta, Orpo sanoo.

Toinen asia on se, että Orpon mukaan kokoomuksen uudistaminen on hyvässä vauhdissa. Orpo sanoo, että hän haluaa jatkaa puolueen modernisointia ja johtaa vaalityötä.

Orpo kertasi puheessaan myös sitä, mitä edellisten neljän vuoden aikana on tapahtunut. Ilon hetkiä olivat voitot EU- ja kuntavaaleissa sekä Sauli Niinistön valinta presidentiksi.

– On ollut myös pettymyksiä. Eduskuntavaalit yhdestä lisäpaikasta huolimatta olivat kiistatta pettymys etenkin, kun se johti Rinteen vasemmistohallituksen syntyyn, Orpo sanoi.

Orpon mukaan ainoa oikea ratkaisu oli se, että kokoomus ei suostunut hallitukseen.

– Teimme sen ratkaisun itse. Entisen kumppanin arvot olivat kaukana, ja sillä tiellä he ovat edelleen, Orpo sanoi.

Orpon mukaan neljän vuoden matkalle on mahtunut paljon kohtaamisia sekä "makkaraa ja rokkaa toreilla". Orpo sanoo, että myös villasukkia on tullut paljon lahjaksi.

Ne alkavat vastavalitun puheenjohtajan mukaan olla kohta kuitenkin loppu, sillä koiranpentu syö niitä aina kun löytää.

Kokoomuksen tavoiteohjelma koostuu kolmesta koosta

Orpo esitteli tänään myös kokoomuksen uuden tavoiteohjelman, joka koostuu kuudesta k:sta. Orpon mukaan kokoomuksen kuusi k:ta ovat kestävä kehitys, koulutus, kasvu, kansainvälistyminen ja kaupungistuminen – ja tietenkin korona.

Orpon mukaan K6-ohjelma on yhteinen kokoomuslainen näkemys siitä, miten parhaiten vastataan näihin kohtalonkysymyksiin.

Orpon mukaan koronan takia maailmantaloudessa on annettu vasta myrskyvaroitus ja edessä on epävarmuuden aika.

– Euroopassa teimme vuosia töitä vapaan liikkuvuuden eteen. Korona pystytti henkisiä ja fyysisiä muureja viikoissa. Matkustelu, arkinen kanssakäyminen ja yritysten verkostoituminen hiipui.

Orpon mukaan monissa maissa hallitukset ovat käyttäneet valtaansa demokratian ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

– Teknologia, joka auttaa suojaamaan terveyttämme, voi väärissä käsissä muuttua kansalaisten valvonnan ja hallinnan välineeksi, Orpo sanoo.

Hän lisää, että ihmisten koko elämäntapa on muutoksessa.

– Se, miten ja missä kohtaamme toisen ihmisen – ja miten heihin suhtaudumme. Etäisyys ihmisten ja maiden välillä on kasvanut.

"Nämä ovat konkreettisia tekoja, terveisiä vihreille"

Orpon mukaan 2020-luvun isoihin haasteisiin voi vastata vain yhdellä tavalla eli kestävästi.

Hänen mukaansa hyvät aikeet ovat tyhjän kanssa, sillä puhdas ja monimuotoinen luonto, puhtaat vedet ja puhdas ilma edellyttävät merkittäviä konkreettisia tekoja. Näitä on Orpon mukaan tavoiteohjelmassa esitetty.

– Tahdomme muun muassa lopettaa turpeen energiapolton vuoteen 2032 mennessä. Olemme valmiita tekemään tilaa pienydinvoimaloille. Olemme valmiit auttamaan kodit eroon öljykattiloista. Nämä ovat konkreettisia tekoja. Terveisiä vihreille, hän sanoo.

Orpo painottaa, että kokoomuksen ekologisesti kestävä Suomi ei ole näivettyvä Suomi.

– Päinvastoin. Talous voi kasvaa – ja se on kasvanut – samaan aikaan, kun olemme pystyneet vähentämään päästöjä.

Kokoomus haluaa nostaa poliisien määrää

Orpon mukaan hyvää elämää on, että tuntee olevansa turvassa.

– Terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus ja informaatiovaikuttaminen pyrkivät murentamaan yhteiskuntia.

Hänen mukaansa arjen turvallisuutta voi horjuttaa vaikkapa holtittomuus liikenteessä tai väkivalta.

– Turvallisuuden tunne syntyy siitä, että poliisin saa paikalle, kun on hätä. Se syntyy siitä, että rikoksen uhriksi joutunut saa oikeutta. Siksi kokoomus edellyttää, että poliisien määrä on suunnitelmallisesti nostettava kohti pohjoismaista tasoa, noin 8 000 henkilötyövuoteen, Orpo sanoo.

"Suomalaisille laulettiin jo ennen koronakriisiä vaarallista tuutulaulua"

Orpo sanoi esitellessään tavoiteohjelmaa, että kokoomus on ainoa puolue, joka pystyy luomaan edellytykset kasvulle.

– Suomalaisille laulettiin jo ennen koronakriisiä vaarallista tuutulaulua. Sen laulun sanoitus lähtee siitä, ettei velalla ole väliä, uusia työpaikkoja ehtii miettiä myöhemminkin ja että suomalaisten palkoista ja eläkkeistä riittää vielä veroeuroja otettavaksi.

Hän sanoo, että viimeistään nyt herätyskellojen on soitava ja kovaa.

– Taloudellisesti kestävää hyvinvointia ei ole ilman vastuullista talouspolitiikkaa. Ei vain ole. Seireenien lauluja seuraavien kohtalo on karu.

"Emme halua maaseudusta pysähtynyttä Suomi-filmin kuvaa"

Orpon mukaan kokoomuksen vastaus 2020-luvun haasteisiin on entistä toimintakykyisempi Euroopan unioni, entistä toimintakykyisempi YK.

– Isojen haasteiden edessä, kuten maahanmuuton hallinnassa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, olemme yhdessä kansainvälisesti vahvempia kuin olisimme yksin.

Orpo otti kantaa myös kaupungistumisen megatrendiin. Hänen mukaansa kokoomuksen tavoitteena on elinvoimaisten ja kasvavien kaupunkien Suomi, jossa myös niitä ympäröivät alueet kukoistavat.

– Me emme halua maaseudusta pysähtynyttä Suomi-filmin kuvaa. Haluamme, että eri puolilla Suomea on hyvät edellytykset tuottaa maailman puhtainta ruokaa, luoda kannattavaa yritystoimintaa sekä tarjota virkistystä ja elämyksiä matkailijoille ja mökkeilijöille.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut