Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hallitus sai yritysten tilanteesta tylyä palautetta oppositiolta, joka tarjosi omia lääkkeitään – Vanhanen heitti perussuomalaisten suuntaan piikin "vihervasemmistolaisuudesta"

Hallitus sai oppositiolta syksyn ensimmäisellä suullisella kyselytunnilla moitteita siitä, että se ei ymmärrä yritysten ahdinkoa koronatilanteessa. Useat yritykset ovat ilmoittaneet yt-neuvottelujen aloittamisesta viime viikkoina.

Perussuomalaiset syytti hallitusta siitä, että tulevaisuuden näkymien vuoksi esimerkiksi Jämsässä sijaitseva metsäyhtiö UPM:n Kaipolan tehdas ollaan sulkemassa.

– Syitä metsäteollisuuden tilanteeseen ovatkin kiilusilmäinen ilmastopolitiikka ja jatkuvasti kasvava verorasitus, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.

Kokoomus ja perussuomalaiset tivasivat, mitä hallitus aikoo konkreettisesti tehdä yritysten tilanteen parantamiseksi ja työpaikkojen varmistamiseksi. Perussuomalaiset esitti lääkkeeksi veronkevennyksiä, etunenässä polttoaineverojen korotusten perumista. Kokoomus pyysi lupauksia siitä, että yritysten verot eivät kiristy.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti, että maailmanmarkkinat kutistuvat, eivätkä esimerkiksi monet yritysten lomautuksista Suomessa liity lainkaan hallituksen toimenpiteisiin.

– Ne johtuvat tästä maailmanlaajuisesta koronatilanteesta, kysyntää ei ole. Tässä haetaan hyvin helppoja ratkaisuja, ihan kuin joku yksittäinen polttoainevero olisi se ratkaiseva tekijä, hän vastasi perussuomalaisille.

Vanhanen myös heitti piikin perussuomalaisten suuntaan vastauksessa kysymykseen polttoaineiden veronkorotuksen perumisesta ja syytökseen vihervasemmistolaisesta veropolitiikasta.

– Kun viime kaudella perussuomalaiset olivat nostamassa polttoaineiden verotusta, miksi te sen teitte? Oliko se teiltä tietoinen ilmaus, että halusitte olla vihervasemmistolaisia vai mistä siinä oli kyse, hän vastasi Mäkyselle.

Marin: Terveys ja talous kulkevat käsi kädessä

Kokoomuksen toivomukseen siitä, että yritysten verot eivät kiristy, hallituksesta vastattiin, että verotuksessa toimitaan hallitusohjelman mukaan.

– Yritysverotus ei kiristy, lämmityspolttoaineisiin on tulossa hallitusohjelman mukaisia muutoksia ja sitten toisaalta sähkövero alenee teollisuudelta. Nämä muutokset nähdään, kun budjettiriihi on käyty. Mitään merkittävää ei ole tässä suhteessa tapahtumassa, Vanhanen lupasi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että sijoittajien investointihaluihin vaikuttaa moni asia, ja esimerkiksi terveys ja talous kulkevat käsi kädessä.

– Sijoittajat tulevat katsomaan, missä yhteiskunnissa tämänkaltaisessa kriisissä on onnistuttu hoitamaan tilanne hyvin, missä on vakaa ja turvallinen järjestelmä. Ensisijainen tarkoitus on, ettei epidemia leviä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myönsi, että hallitus on onnistunut koronaepidemian aikana terveystoimissaan "kohtuu hyvin", mutta taloudessa ei. Kokoomus odottaakin yhä, että hallitus budjettiriihessä tuo "todellisia päätöksiä" kilpailukyvyn parantamiseksi.

Hallituksen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Meri: Ainakin kunnat joutuvat nostamaan veroja

Perussuomalaisten Leena Meri nosti esiin veronkorotuskeskustelun yhteydessä myös kuntien talouden, joka on niin huonoissa kantimissa, että kunnat joutuvat nostamaan kunnallisveroja.

– Mitä te aiotte tehdä sille, että kuntaveron jatkuva nostaminen voidaan lakkauttaa? Autatteko te kuntia? Nyt kunnat maksavat työmarkkinatuen kuntaosuuden nousua. Eivät kunnat voi tehdä niitä päätöksiä teidän puolestanne työllisyyden kasvattamiseksi.

Vanhanen muistutti, että hallituksen neljännessä lisätalousarviossa kesäkuussa on vastattu epidemian aikaiseen kuntatalouden heikentymiseen ja lisäkuluihin, joita kunnille on syntynyt. Lisäksi hän muistutti, että hallituksen päättämillä työllisyystoimilla ei voida odottaa olevan välittömiä vaikutuksia.