"Olin kuullut oikeita laukauksia vain televisiossa" – ruotsalaisveljesten pakomatkaa todistaneet sivulliset kertoivat kuulusteluissa elokuvamaisesta tilanteesta

Porvoon poliisiampumisia seurasi raju takaa-ajo, joka aiheutti useita vaaratilanteita Pirkanmaalla, keskusrikospoliisin (KRP) tiistaina julkiseksi tulleesta esitutkintamateriaalista selviää.

Ruotsalaisveljesten auto havaittiin Tampereella iltaseitsemän jälkeen sunnuntaina 25. elokuuta viime vuonna. Auto tallentui huoltoaseman valvontakameraan, jonka kuvista näkyy, kuinka toinen veljeksistä näyttää kameralle keskisormea kun he poistuvat paikalta maksamatta.

Poliisi yritti pysäyttää miehet ensimmäistä kertaa Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen. Silloin he kiihdyttivät Volvollaan tunneliin ja syytteiden mukaan ampuivat poliisia kohti viisi laukausta.

Tunnelissa oli tapahtuma-aikaan monia muitakin autoja, joissa olleet ihmiset kertoivat esitutkinnassa epätodelliselta tuntuneesta tilanteesta. Tunnelin tapahtumien vuoksi veljeksiä syytetään kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, joiden asianomistajat eli uhrit ovat tilanteessa sivullisia ihmisiä.

Käräjäoikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa veljekset ovat myöntäneet syytteet tältä osin.

– Pian tunneliin saapumisemme jälkeen kuulin pamauksen. Luulin aluksi, että jostain autosta puhkesi rengas. Pian kuului kuitenkin pari pamausta lisää ja tuossa vaiheessa totesin, että tunnelissa jossain takanamme ammutaan, eräs asianomistajista kertoi kuulustelussa poliisille.

Hän kuvaili, miten näki, kuinka ohittavan auton matkustajanpuoleisesta etuoven ikkunasta kurkotti mies ylävartalo osittain ulkona ja käsi melkein suorana taaksepäin.

– Se oli hyvin epätodellista joutua tuollaiseen elokuvamaiseen tilanteeseen -- kyllä siinä perusturvallisuus järkkyi pahemman kerran, vaikka tilanne ei kestänyt kauan, asianomistaja sanoi.

"Vaikea keksiä vaarallisempaa poliisitilannetta"

Myös toinen asianomistaja kertoi luulleensa pamausten johtuneen renkaan puhkeamisesta.

– Kuulin ensin, että jokin kumi puhkeaisi autosta, koska en ole koskaan kuullut oikeita laukauksia muuten kuin TV:stä. Kuulin useampia laukauksia, jotka tulivat pienen ajan sisällä. Ihmettelimme kuka ampuu ja arvioimme, että ei poliisi ainakaan sillä lailla ammu, hän sanoi.

Yksi takaa-ajoon osallistuneista poliiseista sanoi olleen suoranainen ihme, ettei tunnelissa tapahtunut liikenneonnettomuutta tai henkilövahinkoja.

– Se ajoneuvon nopeus kyseisellä tiellä on lähes kaksinkertainen sallittuun nopeuteen ja sunnuntai-illan liikenteeseen, niin se on ollut hengenvaarallista toimintaa, erittäin suurella riskillä ohittanut autoja, poliisi kertoi.

Toinen poliisi sanoi, että hänen oli äkkiseltään vaikea keksiä vaarallisempaa poliisitilannetta.

"He olivat kuin mitään ei olisi tapahtunut"

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta epäillyt onnistuivat kiertämään sen. Poliisipartio yritti vielä pysäyttää epäiltyjen auton törmäämällä sen takaosaan, jolloin veljekset syytteiden mukaan ampuivat taas poliiseja kohti.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa puoli yhdeksän aikoihin illalla. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen, tulivat ulos autosta ja kävivät polvilleen sen lähelle.

Poliisin mukaan miehet eivät vastustaneet kiinniottoa. Yksi kiinniottoon osallistuneista poliiseista kertoi kuulustelussa, että veljekset suhtautuivat kiinniottoon suorastaan poikkeuksellisen rauhallisesti.

– Miten sitä kuvailisi, olivat poikkeuksellisen rauhallisia ja ihan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut -- en tiedä sitten onko se asiallisuutta vai rauhallisuutta vai flegmaattisuutta. Se oli poikkeuksellista siihen tilanteeseen nähden se henkilöiden käyttäytyminen, poliisi sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut