Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

UPM sulkemassa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä

Metsäyhtiö UPM suunnittelee Jämsän Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelma tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

UPM perustelee suunnitelmaa sillä, että Kaipolan tehdas on yhtiön paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin. Tämä johtuu UPM:n mukaan muun muassa korkeista logistiikka- ja työvoimakustannuksista sekä sääntelyyn ja verotukseen liittyvistä syistä.

– Tämä on murheellinen uutinen Kaipolalle. Vaikka Kaipolassa on osaavat tiimit ja hyvin hoidetut koneet, monien ulkoisten tekijöiden, kuten korkeiden logistiikkakustannusten, sääntelyyn ja verotukseen liittyvien seikkojen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi tehdas on UPM:n paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin, sanoo UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur tiedotteessa.

Päijänteen rannalla sijaitseva Kaipolan paperitehdas on perustettu vuonna 1952. Tehtaalla on kolme paperikonetta.

Kaipolan tehtaan sulkeminen on osa UPM:n toiminnan tehostamisjärjestelyjä, joilla tavoitellaan 75 miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

Myös Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren tehtailla yt:t

Tehostamissuunnitelmiin kuuluu myös muun muassa Shottonin tehtaan myynti Walesissa.

Lopulliset päätökset suunnitelman toteutuksesta tehdään, kun yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet, UPM kertoo tiedotteessaan.

UPM kertoo myös aloittavansa Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla yt-neuvottelut, jotka koskevat tehtaiden tukitoimintoja. Muutoksilla pyritään lisäämään joustavuutta ja tehokkuutta kunnossapidossa, tuotannossa ja hallinnossa, yhtiö sanoo.

Suunnitelma johtaa enimmillään 110 työpaikan vähennyksiin.

Lisäksi UPM:n Tervasaaren tehtaalla Valkeakoskella kaavaillaan tehtaan organisaation uudelleenjärjestelyä kilpailukyvyn parantamiseksi. Suunnitellut toimet vaikuttavat toteutuessaan noin 50 työpaikkaan.

Aiemmin tänä vuonna UPM tiedotti sulkevansa Chapellen paperitehtaan Ranskassa ja vaneritehtaan Jyväskylässä sekä tehostavansa UPM Raflatacin toimintaa. Näistä toimenpiteistä syntyy noin 45 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Paperiliitto Kaipolan-tehtaan sulkemisesta: Kova paikka ammattitaidolle ja tekijöille

Paperiliiton mukaan UPM:n Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkeminen olisi kova paikka ammattitaidolle ja tekijöille. Liiton puheenjohtaja Petri Vanhala muistuttaa myös, että Kaipolan tehtaan liikevaihto on noin 400 miljoonaa euroa.

– Liikevaihdosta jää Suomeen 320 miljoonaa euroa. Palkkojen osuus on tästä 30 miljoonaa euroa. Tämä kaikki jää Suomelta saamatta, jos tehdas suljetaan, Vanhala huomioi tiedotteessa.

Vasemmistoliiton keskisuomalainen kansanedustaja Juho Kautto toteaa tiedotteessaan, että hallitukselta odotetaan panostuksia Jämsän seudulle, jotta alueen elinvoimaisuus säilyy.

Sulkemissuunnitelmaa on kommentoitu myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa Twitterissä , että yhtiöltä on lupa odottaa hyvää huolenpitoa ja muutosturvaa työnsä mahdollisesti menettäville.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa Twitterissä , että viime päivien yt-uutiset ja Kaipolan tehtaan sulkeminen kertovat, että talouskriisi ei ole vielä ohi.

– Ilman riittävää kilpailukykyä työllisyys heikkenee ja Suomen talouden elpyminen pysähtyy puolitiehen, Kuoppamäki kirjoittaa.

Kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) tviittaa , että vaikka tieto on surullinen Jämsälle, siitäkin pitää puhua, että puusta voidaan tehdä paljon arvokkaampia tuotteita kuin sellua ja paperia ja Suomessa on siinä asiassa paljon kirittävää.