Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat kesäkuussa 11,8 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Erityisesti kärsi paperiteollisuus. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden tilaukset vähenivät yli 22 prosenttia. Kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät vajaa 12 ja metallialalla runsaat kahdeksan prosenttia.

Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kuuden kuukauden ajan. Kesäkuussa laskua tuli huomattavasti vähemmän kuin toukokuussa, jolloin tilaukset romahtivat vuodentakaisesta 28,2 prosenttia. Väheneminen oli silti hieman voimakkaampaa kuin huhtikuussa, jolloin uudet tilaukset jäivät hieman yli 10 prosenttia vuodentakaisesta. Tammi–kesäkuussa laskua oli 11,3 prosenttia.

Danske Ba nkin ekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan Suomen teollisuudella on takanaan monta nihkeää kuukautta.

– Ei yksittäistä romahdusta, vaan monta peräkkäistä nihkeää kuukautta. Tilauskanta alkaa olla heikossa hapessa, Appelqvist kommentoi lukuja Twitterissä .

Tilastokeskus muistuttaa, että tilastossa suuret vaihtelut ovat mahdollisia, koska isot tilaukset kohdistuvat aina yhdelle kuukaudelle.

Tuotantomäärissä ei suurta romahdusta muttei toipumistakaan

Tilastokeskus kertoi samalla myös teollisuuden tuoreista tuotantomääristä. Kesäkuussa tuotanto jäi 0,8 prosenttia edelliskuukaudesta ja 6,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala arvioi lukujen perusteella tuoreeltaan Twitterissä, että tuotannossa ei ole nähty muun Euroopan malliin suurta pudotusta, muttei toipumistakaan. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa kesäkuun tuotanto oli yli 10 prosenttia vuodentakaista jäljessä, kun huhtikuussa tuotanto oli pudonnut Ranskassa 35 prosenttia ja Saksassa 25 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kirjoitti, että Suomen teollisuudessa on havaittavissa pientä jälkisyklisyyttä.

– Tuotanto laski kesäkuussa kevään tasaisista lukemista, kun monissa maissa jo elvyttiin pohjilta. Uudet tilaukset sentään hiukan vakautuivat, tosin heikolle tasolle, Kuoppamäki kirjoitti .