Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä on kuollut ainakin yli 150 ihmistä ja loukkaantunut yli 5000. AFP / LEHTIKUVA

STT

Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö on vahvistanut, että Beirutissa räjähtänyt ammoniumnitraatti oli sen tilaamaa. Fabrica de Explosivos Mocambiquen (FEM) edustaja kertoi uutiskanava CNN:lle, että ammoniumnitraattia oli tarkoitus käyttää räjähteiden valmistukseen. Räjähteiden oli määrä mennä kaivosyhtiöiden käyttöön Mosambikissa.

Mosambikin viranomaiset olivat torstai-iltana kieltäneet tietävänsä mitään ammoniumnitraattia kuljettaneesta laivasta. Viranomaisten mukaan lastin lopullinen kohde ei ollut Mosambik vaan Zimbabwe tai Sambia.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä on kuollut ainakin yli 150 ihmistä ja loukkaantunut yli 5 000.

Tiedusteluviranomainen: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit

Kiina haluaa ennalta arvaamattomaksi kokemansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin häviävän marraskuiset presidentinvaalit, kertoo vaalien turvallisuutta tarkkaileva korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen.

Yhdysvaltain vastavakoilun johtajan William Evaninan mukaan Kiinan arvioidaan myös lisänneen pyrkimyksiään vaikuttaa Yhdysvaltain poliittiseen ilmapiiriin.

Lisäksi Evanina kertoi tiedotteessaan Iranin käyttävän sosiaalista mediaa jakaakseen disinformaatiota, jonka se toivoo vahingoittavan Trumpia. Venäjä pyrkii vuorostaan vahingoittamaan Trumpin kilpakumppanin demokraattien Joe Bidenin vaalikampanjaa. (Lähde: AFP)

Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi - karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Mauritiuksella on julistettu hätätila uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi sen jälkeen, kun karille ajaneesta laivasta alkoi valua tonneittain öljyä mereen, kertovat muun muassa uutiskanava Sky News ja uutistoimisto AP.

Japanilaisomisteinen Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten. Hätätila julistettiin vasta, kun alus oli alkanut vuotaa öljyä mereen luonnoltaan erittäin herkkien alueiden lähettyvillä.

Mauritiuksen mukaan aluksella on ollut lähes 4 000 tonnia polttoainetta.

Intian valtameressä sijaitseva saarivaltio pyytänyt Ranskalta apua aluksen irrottamiseksi karilta, sillä pienellä valtiolla ei ole tarvittavaa taitoa tai asiantuntijuutta, kertoo Mauritiuksen pääministeri Sky Newsin mukaan.

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Lauantaista on tulossa lämmin päivä koko Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa STT:lle.

Lämpöä saadaan etenkin maan länsiosiin, jossa lukemat vaihtelevat 25 ja 27 asteen välillä.

Hellettä voi tulla itään päin mentäessä Kuopioon asti, ja hellemassa näyttäisi nousevan Oulun eteläpuolelle saakka.

Pohjois-Lapissa lämpötilat ovat 20 asteen tuntumassa. Muuten Lapissa lämpötilat ovat 21–24 asteen välillä.

Osteoporoosidiagnoosi saadaan usein vasta ensimmäisen luunmurtuman yhteydessä

Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia, mutta suuri osa heistä ei tiedä sitä. Osteoporoosidiagnoosi saadaan usein vasta ensimmäisen luunmurtuman yhteydessä.

Osteoporoosiin liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30 000–40 000. Yli 50-vuotiaista suomalaisista joka toinen nainen ja joka kuudes mies sairastaa loppuelämänsä aikana vähintään yhden osteoporoottisen murtuman, Mehiläisestä kerrotaan.

Osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, sillä ikääntyessä luuston rakenne heikkenee. Osteoporoosia voi kuitenkin aiheuttaa myös moni sairaus tai lääkehoito, kuten kortisonihoito.

Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle - Arizona jyräsi jatkoon

Jääkiekon NHL:ssä suomalaisvahti Juuse Saroksen torjunnat eivät riittäneet avittamaan Nashville Predatorsia pudotuspeleihin. Arizona Coyotes voitti länsilohkon joukkueiden neljännen kohtaamisen jatkoajan turvin 4–3 ja vei koko sarjan nimiinsä luvuin 3–1.

Saros varjeli maalia kaikissa Nashvillen karsintakohtaamisissa. Perjantain pelissä Saros torjui 30 kertaa. Maalipaikkojen hakemisen puutteesta Predatorsia ei kuitenkaan voi syyttää, sillä Arizona-vahti Darcy Kuemperia kohti lauottiin peräti 52 kertaa.

Nashvillen Mikael Granlund syötti joukkueensa kolmannen maalin aivan kolmannen erän lopussa ja auttoi pitämään joukkueen toiveita elossa vielä muutaman hetken pidempään.

Juventukselle katastrofi vierasmaalisäännöllä, City päätti Realin pelit Mestarien liigassa

Manchester City ja Lyon riemuitsivat, kun jalkapallon Mestarien liiga palasi perjantaina koronaviruksen pakottamalta lähes viiden kuukauden tauolta.

City voitti neljännesvälierän toisessa osaottelussa kotonaan Real Madridin 2–1 ja eteni puolivälieriin yhteismaalein 4–2. Lyon puolestaan hävisi vieraissa Juventukselle 1–2, mutta eteni vierasmaalisäännöllä jatkoon yhteismaalien ollessa tasan 2–2.

Neljännesvälierät viimeistellään lauantaina otteluilla Barcelona–Napoli ja Bayern München–Chelsea. Barca ja Napoli lähtevät peliin 1–1-tasatilanteessa, Bayern puolestaan murskasi Chelsean avausosassa 3–0.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.