EU sopi 300 miljoonan koronarokoteannoksen hankkimisesta lääkejätti Sanofilta

Tanska pyörsi aiemman päätöksensä maskien käytöstä ja suosittaa niiden käyttöä joukkoliikenteessä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU on sopinut ranskalaisen lääkejätin Sanofin kanssa mahdollisen koronavirusrokotteen hankkimisesta. Euroopan komissio teki sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen hankkimisesta.

EU:n tilastovirasto Eurostatin mukaan EU:n väkiluku on noin 450 miljoonaa.

Komission mukaan EU:n 27 jäsenmaata voivat hankkia rokotetta heti, kun se on todettu turvalliseksi ja toimivaksi.

Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline -yhtiön kanssa.

Yhdysvallat ilmoitti niin ikään perjantaina, että se on valmis tarjoamaan lääkejäteille jopa 2,1 miljardia dollaria rokotteen kehittämiseen.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan unioni tekee kaiken mahdollisen, jotta rokote saataisiin markkinoille mahdollisimman pian.

– Käymme keskusteluja myös useiden muiden yritysten kanssa. Tämä parantaa mahdollisuuksiamme saada nopeasti tehokas parannuskeino virusta vastaan, von der Leyen sanoi lausunnossaan.

Sanofi toivoo saavansa mahdolliselle rokotteelleen Euroopan lääkeviraston myyntiluvan ensi vuoden kesäkuussa.

Euroopassa on tähän mennessä rekisteröity noin 3,2 miljoonaa koronavirustartuntaa ja liki 210 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Tanska pyörsi kantansa kasvomaskeista

Tanskan viranomaiset pyörsivät perjantaina vain muutaman päivän takaisen päätöksensä kasvomaskien käytöstä julkisessa liikenteessä. Viranomaiset suosittelevat nyt maskien käyttöä.

Aikaisemmin kantana oli, ettei maskien käyttöön ole tarvetta, koska tartuntoja on niin vähän.

Terveysviranomaisten mukaan etäisyyden pitäminen ja hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeimmät suojautumiskeinot, mutta maski on hyvä pitää mukana sellaisia tilanteita varten, joissa etäisyyden pitäminen ei onnistu.

Tanskassa kerrottiin perjantaina 69 uudesta koronavirustartunnasta. Vaikka tartuntamäärät ovat edelleen pieniä, ne ovat hiljalleen nousseet kahden viimeksi kuluneen viikon aikana.

Rajoitusten purkutalkoot päättyivät useissa maissa

Myös useissa muissa Euroopan maissa hidastettiin perjantaina koronarajoitusten poistoa tai otettiin käyttöön uusia suosituksia, kun tartuntojen määrät ovat pikku hiljaa hivuttautuneet ylöspäin.

Britannia kertoi siirtävänsä rajoitusten lieventämistä ainakin kahdella viikolla eteenpäin. Samalla Pohjois-Englannin koronarajoituksia kiristettiin. Muun muassa kyläilyä kehotettiin välttämään, koska koronatartuntoja on todettu aikaisempaa enemmän.

Kiellot koskevat Suur-Manchesterin aluetta, Lancashiren itäosaa sekä ja osia Länsi-Yorkshiresta.

– Olen sanonut, että suunnitelmamme avata uudelleen yhteiskunta ja talous on ehdollinen. Emme epäröi käyttää jarruja tarvittaessa. Arvioimme, että nyt pitää painaa jarrua, perusteli pääministeri Boris Johnson.

Saksassa viranomaiset kertoivat lisänneensä kolme Pohjois-Espanjan maakuntaa sellaisiin kohteisiin, joista Saksaan tulevat joutuvat kahden viikon karanteeniin koronavirusvaaran vuoksi.

Kataloniasta, Navarrasta ja Aragoniasta tulevat matkailijat joutuvat karanteeniin, jos heillä ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Intian tartunnat kasvoivat edelleen

Intia ohitti perjantaina Italian koronavirukseen liittyvien kuolemien todetussa määrässä. Intiassa on ilmoitettu yli 35 700 koronakuolemaa.

Intiassa on nyt todettu maailman valtioista viidenneksi eniten koronaan liittyviä kuolemia. Edellä ovat Yhdysvallat, Brasilia, Britannia ja Meksiko.

Kipeästi matkailutuloja kaipaava Nepal puolestaan kertoi sallivansa vuorikiipeilyturismin ensi kuun puolivälistä lähtien, vaikka koronaepidemia ei ole osoittanut Nepalissa hiipumisen merkkejä. Tällä viikolla uusia tartuntoja on todettu tuhatkunta.

Riski koronaviruksen leviämiseen kiipeilijöiden keskuudessa on normaalia suurempi, sillä korkeus saa ihmiset puuskuttamaan, mikä levittää mahdollista virusta tehokkaasti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut