Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Poliisi paljasti Joensuussa toimineen huumeorganisaation: epäillään kytkeytyvän United Brotherhoodiin, kolme ihmistä vangittu

Poliisi kertoo paljastaneensa Joensuussa ja sen ympäristössä toimineen huumausaineiden myyntiorganisaation.

Päätekijäksi epäillään joensuulaista 47-vuotiasta miestä, jonka poliisi uskoo kuuluneen rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) Karjalan paikallisosastoon.

Itä-Suomen poliisi on tutkinut asiaa yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa.

Esitutkinnassa ovat olleet epäiltyinä lähes kaikki ihmiset, joiden poliisi on epäillyt olevan jäseniä UB:n Karjalan-kerhossa tai sen alaisuudessa toimivassa Bad Unionin (BU) Joensuun-kerhossa.

Kerhojen jäseniksi epäiltyjä on kymmenkunta. He ovat 25–50-vuotiaita joensuulaisia miehiä.

Kolme epäiltyä tutkintavankeudessa

Huumevyyhdin esitutkinta alkoi runsaat kaksi vuotta sitten. Rikoskomisario Kari Kuokkanen Itä-Suomen poliisista kertoo STT:lle, että osa kokonaisuuteen liittyvistä henkilöistä istuu jo vankilassa tuomioitaan kärsimässä.

Tutkinnassa on epäilty useita törkeitä ja perusmuotoisia huumausainerikoksia. Pelkästään törkeitä huumausainerikoksia on ollut tutkinnassa yksitoista.

Myyntiorganisaation epäillään välittäneen pääasiassa amfetamiinia, metamfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia.

Esitutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut lähes 2 400 grammaa amfetamiinia, 4 500 ekstaasitablettia, 1 250 grammaa marihuanaa, 40 grammaa kokaiinia ja 40 grammaa metamfetamiinia. Huumeiden arvo katukaupassa olisi poliisin mukaan ollut 192 000–245 000 euroa.

Nyt törkeistä huumerikoksista epäiltynä on kolme ihmistä, jotka ovat parhaillaan tutkintavankeudessa. Rikosepäilyt siirtyvät syyteharkintaan lähiviikkoina.

UB poisti tunnukset kerhotilasta, poliisi epäilee huumeiden välittämisen jatkuneen

Poliisi epäilee United Brotherhoodin ja Bad Unionin jatkaneen toimintaansa oikeuden määräämästä kiellosta huolimatta. UB ja BU määrättiin väliaikaiseen toimintakieltoon tammikuussa.

Kuokkasen mukaan UB poisti ulkoiset kerhon tunnusmerkit Joensuun kerhotilastaan, kun toimintakielto määrättiin. Silti samat ihmiset ovat yhä jatkaneet kerhotilan vuokraamista.

– Poliisin käsityksen mukaan varsinkin huumausaineiden levittämistoiminta on jatkunut ihan entiseen malliin, Kuokkanen sanoo.

Keskusrikospoliisi arvioi loppukeväästä, että UB:n jengitunnukset ovat kadonneet julkisilta paikoilta, mutta ainakin jonkinlainen rikollinen toiminta on jatkunut.

– Logon ja tunnusten näkyvyys on vähentynyt henkilöiden ja ryhmän tilojen osalta. Rikollista toimintaa on kyllä meidän tietojemme mukaan mahdollisesti edelleen päällä, sanoi KRP:n rikostarkastaja Ari Lahtela STT:lle toukokuun lopulla.