Iranissa jälleen uusi räjähdys, kerrotaan johtuneen voimalaitoksen viallisesta muuntajasta

Iranissa on tapahtunut viime aikoina räjähdyksiä muun muassa kuvan varastorakennuksessa lähellä Natanzin ydinvoimalaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Iranissa on jälleen tapahtunut uusi räjähdys, kertoo valtion uutistoimisto Irna. Lämpövoimalaitoksella varhain sunnuntaina tapahtunut räjähdys johtui laitoksen edustajan mukaan vanhasta, viallisesta muuntajasta.

Onnettomuudessa ei tullut henkilövahinkoja. Tehtaalla palattiin normaaleihin työoloihin noin kaksi tuntia räjähdyksen jälkeen, eikä energiantuotanto katkennut lainkaan.

Voimalaitos sijaitsee maan keskiosassa Esfahanin provinssissa.

Iranissa on viimeisten viikkojen aikana tapahtunut useita tulipaloja tai räjähdyksiä esimerkiksi teollisuuslaitoksissa. Räjähdyksistä kolme on tapahtunut lähellä merkittäviä sotilas- ja ydinkohteita pääkaupunki Teheranin kupeessa.

Tuorein tapaus sattui reilu viikko sitten Teheranin länsiosassa. Asiantuntijoiden mukaan räjähdys tapahtui lähellä sotilaskohteita, mutta viranomaiset eivät ole antaneet selitystä tapaukselle.

Ensimmäinen räjähdys tapahtui Khojirissa, jossa sijaitsee maan laajin ohjuksien tuotantopaikka. Iranin viranomaisten mukaan onnettomuus johtui kaasutankin räjähdyksestä. Asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, oliko kyseessä vahinko vai tahallinen sabotaasi.

Toinen räjähdyksistä sattui lähellä Natanzin ydinvoimalaa, missä Iran rikastaa uraania. Viranomaiset eivät ole kommentoineet räjähdyksen syytä.

Iranin epäilykset kohdistuvat Israeliin

Iranissa epäillään tapausten johtuvan vihollismaa Israelin tekemästä sabotaasista.

Israel syyttää Irania pyrkimyksistä hankkia ydinpommi, mutta Iran vakuuttaa maan ydinohjelman olevan rauhanomainen.

Iran solmi ydinsopimuksen YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen – Britannian, Kiinan, Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltojen – sekä Saksan kanssa vuonna 2015. Yhdysvallat on sittemmin vetäytynyt sopimuksesta.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää. Vastineeksi sopimuksen muut osapuolet luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita.

Iran on jatkuvasti rikkonut vuoden 2015 määräyksiä sen jälkeen kun presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta ja palautti pakotteet.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut