Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ukraina epäileväinen Iranin arvioista: liian aikaista sanoa, että kone ammuttiin alas inhimillisen virheen vuoksi

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan on liian aikaista todeta, että inhimillinen virhe olisi johtanut ukrainalaiskoneen tammikuiseen alasampumiseen Iranissa.

Iranilainen ilmailuviranomainen julkaisi viime viikonloppuna raportin, jonka mukaan ilmatorjuntayksikön koneenkäyttäjä oli unohtanut säätää tutkajärjestelmänsä paikkaa vaihdettuaan. Tämä virhe vaikutti osaltaan siihen, että järjestelmän tiedot luettiin väärin.

Raportin mukaan virheiden ketjureaktio johti lopulta Ukraine International Airlinesin koneen alasampumiseen, jossa kuoli yli 170 ihmistä.

Koneen pudottaneet ohjukset ammuttiin ilmatorjuntayksiköstä, joka oli luullut lentokonetta risteilyohjukseksi.

Ukrainan Kulebanin mukaan johtopäätöksiä pitäisi tehdä "tutkinnan viitekehyksen sisällä", ja lisäksi kaikki faktat tulisi saada näytettyä toteen.

Mustat laatikot syyniin ensi viikolla

Viime kuussa Ranskan lento-onnettomuuksia tutkiva viranomainen kertoi, että Iran on luvannut lähettää alasammutun ukrainalaiskoneen mustat laatikot Ranskaan heinäkuussa. Laatikoiden tutkiminen olisi tarkoitus aloittaa ensi viikon maanantaina eli 20. heinäkuuta. Iranin on kerrottu aiemmin johtavan ensi viikolla alkavaa tutkintaa.

Ukraina on myös kertonut lähettävänsä tutkinnan avuksi asiantuntijoita. Maa antoi myös ymmärtää, että Pariisissa tehtävän tutkinnan löydökset olisivat luotettavia.

Boeing 737 -matkustajakone ammuttiin alas tammikuun alkupuolella pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt liikkeelle Iranin pääkaupungista Teheranista.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa.

Suurin osa kuolonuhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Uhrien joukossa oli myös useita kaksoiskansalaisia. Uhrien joukossa oli myös muun muassa 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai oleskelulupa.

- - - - -

Korjattu aiempaa uutista klo 17.21 : Muutettu raportin julkaisuajaksi sunnuntain sijaan viikonloppu, sillä raportti julkaistiin todennäköisesti jo lauantain puolella.